Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

A cápa esete a tőzsdeügynökkel – Közönségtalálkozó Martos Gábor művészeti íróval

2015.04.30., csütörtök 18:00

A 24. Szent György Napok kulturális rendezvénysorozatának keretében A cápa esete a tőzsdeügynökkel címmel szervezünk közönségtalálkozót Martos Gábor magyarországi művészeti íróval 2015. április 30-án, csütörtökön, 18 órakor, könyvtárunk Gábor Áron Termében.

A rendezvény keretében beszélgetés lesz a műkereskedelem és a műgyűjtés-történet kulisszáiról, a szerző Műkereskedelem – Egy cápa ára (2013) és A tőzsdeügynök képei – Egy ismeretlen magyar műgyűjtő és kollekciójának története (2014) című könyveinek bemutatásával egybekötve.

Beszélgetőtársak: Damokos Csaba grafikus, a romániai képzőművész-szövetség Kovászna megyei szervezetének elnöke, Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Meghívottunk, a budapesti MúzeumCafé folyóirat főszerkesztője tizenöt éve foglalkozik intenzíven a műkereskedelem elméleti kérdéseivel, több száz cikket írt a témakörben, és 2011-ben Magyarországon elsőként doktorált ebből. Könyvei lebilincselő stílusban kalauzolják az olvasót egy izgalmas, sokak előtt rejtve maradó (inter)kulturális területen.

A Műkereskedelem – Egy cápa ára kulcsszavai: művészek, műkereskedők és műgyűjtők, galériák, árverések és hírverések, és pénzek – nagyon nagy pénzek. Dióhéjban így lehetne meghatározni a műkereskedelmet. Erről szól a könyv, amelyből nemcsak a nagyvilág műkereskedelmét, hanem a magyart is megismerhetjük.

A tőzsdeügynök képei egy mindeddig gyakorlatilag ismeretlen, a két világháború között létrejött magyar polgári magángyűjtemény leírása, annak – és tulajdonosának – a háború alatti-utáni sorsát, illetve az abból megmaradt, részben külföldet is megjárt, majd ismét hazakerült műveket mutatja be. A kereken harminc, egy kivételével a klasszikus modern magyar festészet legjelesebb alkotói – Rippl-Rónai József, Ferenczy Károly, Vaszary János, Derkovits Gyula, Czóbel Béla, Koszta József, Mattyasovszky-Zsolnai László és mások – által készített művek egy kisebb hányada ugyan korábban is ismert volt a művészettörténészek előtt, ám nagyobb részük ebben a kötetben kerül először nyilvánosságra. A gyűjtemény háború alatti, illetve utáni története ráadásul igencsak jól dokumentált, mivel a családi visszaemlékezések és a régi fényképek mellett egykori tulajdonosuk egyik távoli rokonától előkerült, több száz oldalas, nem publikált kéziratos visszaemlékezésre is alapoz.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Képek IDE KATTINTVA is, a városnapok honlapján, a megfelelő galéria-menüpontban.

Sajtóvisszhang:

A műkereskedelemről, és ami mögötte áll

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve