Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Alkalmi Szélhárfa - Fekete Vince és Lövétei Lázár László irodalmi estje

2017.01.21., szombat 18:00

A fenti címmel kerül sor a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban, könyvtárunk társszervezésében, Fekete Vince és Lövétei Lázár László költők irodalmi estjére, A Magyar Kultúra Napja előestéjén és alkalmából, 2017. január 21-én, szombaton, 18 órától.

Meghívottjaink beszélgetőtársa Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Az est Fekete Vince Szélhárfa. 99+1 haiku (Gutenberg Könyvkiadó, Csíkszereda, 2016) és Lövétei Lázár László Alkalmi (Sétatér Könyvek, Kolozsvár, 2016) című friss versköteteinek bemutatója is egyben.

A Szélhárfa. 99+1 haiku című kötet fülszövege:

Lehetséges-e pár szóban (mondjuk öt, hét, majd ismét öt szótagban) érvényes módon meghatározni a nyár definícióját? Aligha? Na és így: „Zuhog az eső./ Simogatni tanulja/ az ég a földet.”? Fekete Vince kilencvenkilenc plusz egy haikuja mesteri ütemben – megfontoltan – teszi többirányúvá, gazdagabb villódzásúvá a hagyományos tömör formát, elgondolkodtatóan ismerős, énközeli környezetbe helyezve pillanatnyi impressziókat és emberöltőnyi következtetéseket. A száz haiku világát Láng Orsolya pontokból, görbékből, foltokból építkező hangulat-illusztrációi foglalják keretbe, és teszik akár képenként befogadható, akár folyamatként felfogható univerzummá.

Szűk hatvan oldalnyi vers, két ciklusba rendezve: -nak/-nek, illetve -ról/-ről. Az Alkalmi című kötet, terjedelme ellenére is, vagy épp annak folytán, a válogatás tudatosságát és feszességét tanúsítva, gazdag formai és tartalmi világot tár fel. Találunk lapjain hexametertől képversig, balladaszerű költeménytől gyermekversig sokféle alkotást, amelyek nem csupán egymással lépnek benső párbeszédbe, hanem némelyikükben a szerző saját korábbi köteteivel, írásaival, illetve idők és átmeneti vagy tartós életterek dialógusát is hordozzák. Miközben azon is elgondolkodtat ez a könyv, hogy – ha csak Petőfi Nemzeti dalára és Vörösmarty A vén cigányára gondolunk – mit tesz hozzá egy-egy költemény megítéléséhez, utóéletéhez, avagy mit vesz el ezekből, az, hogy alkalomszülte írás?

A rendezvény szervezői a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Tein Teaház, támogatója a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:

Haikuk és alkalmi versek

Gazdag a kincsestárunk

Fotó: Toró Attila, Vargyasi Levente

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve