Nyitvatartás »
 
kereses a honlapon
 
 
«2017. október»
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
 
 

 


 

A könyvről a borítóra kattintva olvashat.

 
 

 

A könyvtár fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

 
 
 
 

 

 

A Bod Péter Megyei Könyvtár személyes jellegű adatok kezelésére vonatkozó engedélyének

száma: 18 915 / 2011.

 
 

 

 


 
küldje el barátjának ezt az oldaltoldal nyomtatása

Könyvkelengye

 

Könyvtárunknak és Sepsiszentgyörgy municípium polgármesteri hivatalának fenti elnevezésű közös programja keretében a 2010. április 20. után világra jött sepsiszentgyörgyi újszülöttek, illetve szüleik könyvcsomagot kapnak ajándékba. Ez gyermekkönyveket, olvasással kapcsolatos tájékoztatót és a baba nevére kiállított könyvtári belépőt tartalmaz. A csomag átvehető könyvtárunkban a nyitvatartási idő alatt, a szülő személyi igazolványával és a baba születési bizonyítványával.

A Könyvkelengye program fő célja felhívni a figyelmet arra, hogy milyen remek szórakozás lehet az egész család számára a jó és igényes gyermekkönyvek lapozgatása, olvasása, miközben a gyermek észrevétlenül fejlődik olvasóvá, könyvszerető emberré.

A program:
- az olvasásra nevelést szolgálja a szervezett oktatásba való bekerülés előtti korban (0-3 év);
- erősíti zsenge kortól a könyv iránti érdeklődést;
- szorgalmazza az értelmes és kellemes szülő–gyermek együttlétet;
- érdekeltté teszi a szülőt és távlatilag a gyermeket is a könyvtár szolgáltatásai és mai szerepe, haszna iránt.

A csomag (orientatív) tartalma*:
- a Cirkusz című kisméretű, karton lapozó, amellyel hat hónapos kor után már játszhatnak a kisbabák, nézegethető, forgatható;
- a Ciróka-maróka - mondókák, versek, játékok kicsiknek című mondókáskönyv (Társ kiadó, Sepsiszentgyörgy): a szülőknek nyújt segítséget. Gyakran dúdolunk, játékos ritmusokkal próbáljuk meghittebbé varázsolni a kisbabával való együttlétet. A kötet altatókat, ringatókat, arcmutogatókat mosdatókat stb. tartalmaz, amelyek az első mozdulatokat, érintéseket varázsolják játékossá, fejlesztve közben a meghitt szülő–gyermek kapcsolatot, és rengeteg alkalmat szolgáltatva arra, hogy a kisbabával megismertessük a környező világot;
- József Attila Altató című verse, lapozó-formában (Pozsonyi Pagony Kiadó, Budapest, 2007), Gyöngyösi Adrienn varázslatos rajzaival. Az egyéves körüli kisbabáknak már jó móka. Ebben a korban imádják az ismétlődő verseket, a rímet, refrént. A mesés hangulatú rajzokat is szívesen nézegetik a kemény kartonból készült, „elnyűhetetlen” kiskönyvben;
- Marék Veronika Boribon-sorozatának (Pozsonyi Pagony Kiadó, Budapest) valamelyik darabja. Kevés szöveget, sok képet tartalmaznak ezek a könyvek. A mesék a kisgyerek mindennapjaiból ismert helyzetekről szólnak (Boribon beteg, kirándul stb.), amelyekkel könnyű azonosulni. Két éves kor körülieknek ajánlott.
- Könyvkalauz kicsiknek és nagyoknak címmel a könyvtár munkatársai által összeállított tájékoztató füzet: ötleteket és javaslatokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy mit tehet a szülő már az első években annak érdekében, hogy a későbbiekben gyermeke jó olvasóvá váljon, az iskolában sikeres, jó tanuló legyen.

*változhat a rendelkezésre álló készlet függvényében, azonban a cserekönyvek is hasonló jellegűek

A 2016-os év végéig 986 sepsiszentgyörgyi újszülött és családja részesült a Könyvkelengye-csomagban.

A program alkalmi kiterjesztése révén 2011-ben, a tanév végén, a sepsiszentgyörgyi IV. osztályosok, a 2011-2012-es tanév elején a VIII. osztályt kezdők, 2012 elején és 2013 májusában a városban tanuló XII. és XIII. osztályosok, 2014 tavaszán, valamint 2015 és 2016 nyarán pedig az első osztályosok is kaptak egy-egy könyvet ajándékba (összesen 4582 diák).

(Lásd képes beszámolóinkat itt: Könyvkelengye-ajándék negyedikeseknek is!, Könyvkelengye a nyolcadikosoknak is! – a bejegyzés első részében, Könyvkelengye végzős diákoknak is!, Könyvkelengye - ismét végzősöknek is!, Könyvkelengye - első osztályosoknak, Könyvkelengye - Ajándékkötet idén is a sepsiszentgyörgyi elsősöknek, Könyvkelengye-ajándékkönyv elsősöknek).

Az újszülötteknek szánt Könyvkelengye-ajándékcsomag visszamenőleg is igényelhető (a 2010. április 20. után világra jöttek esetében), addig, amíg a kisgyermek betölti harmadik életévét.

 

Kérjük, támogasson bennünket egy olyan kérdőív kitöltésével (kb. 10–15 percet vesz igénybe), amelynek révén a program működését, hatékonyságát, szerepét kívánjuk felmérni, további lebonyolítása jobbításának érdekében.

Letölthető IDE KATTINTVA, kitöltése után pedig csatolmányként a biblio@kmkt.ro címre lehet visszaküldeni. Köszönjük!

  

© Copyright Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, 2012. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro