Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Benő Attila: Egy század arcai

2018.02.08., csütörtök 18:00

2018. február 8-án, csütörtökön 18 órától a Tein teaházban kerül sor Benő Attila marosvásárhelyi szerző Egy század arcai (Poéma) című kötetének bemutatójára. Közreműködik Székely Géza képzőművész, a kötet illusztrátora. A meghívottakkal Szonda Szabolcs beszélget.

Benő Attila költő, nyelvész, egyetemi tanár, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatója. Marosvásárhelyen született 1968-ban, egyetemi tanulmányait a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán, magyar–angol szakon fejezte be 1995-ben. 2000-ben doktori címet szerzett. Kutatási területei: szociolingvisztika, kontaktológia, fordításelmélet. 1996-tól tanít a Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéken, ahol jelenleg tanszékvezető, 2001-től a Szabó T. Attila Nyelvi Intézet ügyvezetője. Tagja az Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények folyóirat tanácsadó testületének és a Nyelv- és Irodalomtudományi Közlemények szerkesztőbizottságának.

2012-ben, A dolgok másik neve című tanulmánykötetéért, a Romániai Írók Szövetségének Kolozsvári Fiókja Bretter György-díjjal tüntette ki. Több szótár társ- vagy főszerkesztője, szakmai munkái közül: A kölcsönszó jelentésvilága. Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár, 2004; Kontaktológia. A nyelvi kapcsolatok alapfogalmai. Egyetemi Műhely Kiadó, Kolozsvár, 2008; Kontaktusjelenségek az erdélyi magyar nyelvváltozatokban. Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár, 2014.

Első versei Csontkalitka címmel jelentek meg 1995-ben a bukaresti Kriterion Kiadónál, ezt újabb három kötetnyi verse követte: Visszatérintés (Mentor, Marosvásárhely, 1997); Egy nap és a többi (Erdélyi Híradó, Kolozsvár, 2005); A kórus és a kutyák (Erdélyi Híradó, Kolozsvár, 2011).

Most megjelent, ötödik verseskötete az 1980-as évek romániai hangulatát idézi fel, lírai arcképek formájában. A lírai helyzetrajz kerete a kötelező katonai kiképzés. A merev, abszolút fegyelmet elváró, zárt kaszárnyai világ a romániai kommunista diktatúra tükre, amelyben a groteszktől az abszurdig terjedő történetek jelzik az uniformizáló ideológiai gépezet működését.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:

Tágasabb kaszárnyák a civil világok

Lírai korrajz katonaságról

Fotók: Toró Attila

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve