Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Bestiarum Siculorum: György Attila könyvbemutatója

2014.09.11., csütörtök 16:00

A sepsiszentgyörgyi Tein teaház szervezésében, ennek székhelyén kerül sor 2014. szeptember 11-én, csütörtökön 16 órától, az idei pulzArt fesztivál keretében, György Attila csíkszeredai, József Attila-díjas író Bestiarum Siculorum című, tavaly megjelent könyvének bemutatójára. A meghívott beszélgetőtársa Lakatos Mihály író, műfordító.

György Attila Csíkszeredában született 1971-ben, 1991-1997 között újságíróként, az Ifi Fórum, If, Zabhegyező című ifjúsági lapok főszerkesztőjeként, majd az Erdélyi Napló munkatársaként dolgozott. 1999-ben a Könyvjelző című erdélyi könyvszakmai folyóiratot, illetve az Internetto Transsylvaniae internetes portált szerkesztette. 1997 óta a Székelyföld című, Csíkszeredában megjelenő kulturális folyóirat szerkesztője. Novellái, publicisztikái rendszeresen olvashatók a romániai és magyarországi folyóiratok, újságok hasábjain. 2014-ben a Méhes György-nagydíjat vehette át, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke laudációjában úgy vélte, György Attila írásai mágikus töltésűek, olykor lírai sűrítettségűvé fokozódnak, a „mítosz sűrített levegőjét” ugyanakkor ragyogó humorral oldja, magyar elődei között pedig Krúdy Gyula, Tamási Áron, Lázár Ervin és Méhes György említhetők.

A bestiárium a középkorban volt divatban, tulajdonképpen mesés állatkönyv, amelyben valóságos és képzeletbeli állatok fantasztikus tulajdonságairól van szó. A huszadik században sokan kísérleteztek a bestiáriummal, legizgalmasabban Jorge Luis Borges A képzelt lények könyvében, amely bizarr dokumentuma az emberi művelődéstörténetben és az ettől elválaszthatatlan legendákban, mitológiákban feltűnő képzelt állatoknak, szörnyetegeknek. (…) György Attila Borges művéhez hasonlóan „szabályszerű” bestiáriumot adott közre, lexikonszerűen sorolva a székely hiedelemvilág különös lényeit a rézfaszú bagolytól a fába szorult féregig! Huszonnégy, a mai székely életben és álomvilágban különös szerepet betöltő lény ismertetését olvashatjuk, leitmotívumszerűen mindenik lexikoncikk a baljós „ne tudd meg soha” figyelmeztetéssel kezdődik, de megtudjuk, sajnos, megtudjuk mégis! Ezek a borzalmas, bizarr, különös, ijesztő vagy komikus lények, a káromkodástól a fohászkodásig, sok ismert székely szófordulatban, szófacsarintásban feltűnve kiiktathatatlan részei életünknek. György Attila szarkasztikusan, történetükből ki-kiszólva, illetve történetük fragmentumait, elképesztő tulajdonságaikat aktualizálva a mai székely valóságról is vibrálóan izgalmas képet rajzol, idegen tőle az öntömjénezés, igyekszik helyükre rakni a dolgokat, ami nem könnyű, már a lények természetfölötti, félelmet keltő tulajdonságai miatt sem – olvasható a kötetről a kiadói ajánlásban.

A pulzArt fesztivál honlapján így ajánlják a könyvet és bemutatóját: "Ne tudd meg, mi az. A székelység újkori legendáját sokan fonják-szövik. Többek közt György Attila, ám nem csak kocsmaasztalnál, hanem fricskák formájában, írásban is. A Bestiarum Siculorum a kankós béka és a picipanka mellett egyéb csemegékkel is zavarba hozza azt, aki nem Székelyföldön szocializálódott. A székely tájnak sok-sok sajátos lénye van, leginkább jelzők - ezekből a jelzős szerkezetekből pedig György Attila székelyes virtuskodással, a műszékelykedés posványos vizeit hajszálra elkerülve, biza igen szórakoztató kis jellemzéseket farag."

Sajtóelőzetes:

Játék a szavakkal

Sajtóvisszhang:

Ilyen állat nincs es
Homo Seculicus Scribidus - Ne tudd meg, mi az...
Egy góbé-könyv bemutatója
A fauna kimeríthetetlen

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve