Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Buszos Arany-mozgókiállítás Sepsiszentgyörgyön

A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása lesz látogatható 2018. május 17. és19. között Sepsiszentgyörgyön, a központi park fölötti parkolóban, a Kós Károly Iskolaközpont épületével szemben.

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum buszban rendezett be mozgó tárlatot, amely 2017 júliusától egy éven át járja a magyarországi és határon túli magyarlakta területeket. A buszt a múzeum témában illetékes munkatársai kísérik.

A kiállítás Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be. A fából készült, egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is (például Ágnes asszony kihajtogatható lepedője, a sejtelmes radványi erdő megjelenítése). A beépített digitális eszközök pedig éppúgy lehetőséget nyújtanak Arany költészetének és pályájának mélyebb megismerésére, mint verseinek élvezetére vagy éppen a szórakoztató játékra. (Megismerhető például Arany kapcsolatrendszere, láthatók életének és kultuszának helyszínei; kipróbálható a Toldi-erőjáték, lehet hallgatni verseket és rappelt Arany-szövegeket is.)

Az Arany-busz látogatása ingyenes, és a következő program szerint lehetséges: május 17-én, csütörtökön, 15-től 19 óráig;18-án, pénteken, 9-től 18 óráig; 19-én, szombaton, 10-től 18 óráig. Egyszerre legfeljebb 20 fős csoportokat fogadnak, a tárlat megtekintéséhez legalább 20 perc szükséges. A kiállítás anyaga gyerekek számára leginkább az általános iskola 7. osztályától kezdve fogadható be.

Szervezett csoportok, osztályok jelentkezését, a zökkenőmentes beosztás érdekében (ajánlott ilyen tekintetben a pénteki és szombati nap), 2018. május 16-án 11 óráig várjuk a tárlat erdélyi körútját szervező könyvtárunk titkársági telefonszámán – 0267-351-609 (9 és 15 óra között) –, illetve a biblio@kmkt.ro email címen, a Tárgy / Subject rovatban feltüntetve „Arany-tárlat”.

Az Arany200-busz további háromszéki állomáshelyei:

- Csernáton, Haszmann Pál Múzeum kertje, május 16-a délelőtt
https://www.facebook.com/pg/haszmannpalmuzeum.ro/photos/?tab=album&album_id=1373413022759204;

- Kézdivásárhely, sportcsarnok előtere, május 16-a délután, május 17-e délelőtt
https://www.facebook.com/events/163931647609842/.

Sajtóvisszhang:

Sepsiszentgyörgyön az Arany-busz

Különleges Arany-busz

Az Arany-buszról Sepsiszentgyörgyön készült fotókat IDE KATTINTVA nézhetik meg. A felvételeket Toró Attila készítette.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve