Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Délvidéki dokumentumfilmek vetítése Sepsiszentgyörgyön

2018.05.25., péntek 18:00

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával,délvidéki dokumentumfilmes műhelyek alkotásait mutatja be Sepsiszentgyörgyön, 2018. május 25-én, pénteken 18 órától, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében, Művészeti Karaván címmel.

A körút során,április és május folyamán, székelyföldi településeken vetítik délvidéki és felvidéki dokumentumfilmes műhelyek alkotásait.
Sepsiszentgyörgyön a következő filmeket láthatja a közönség (mindegyik a magyarkanizsai Cinema Filmműhely alkotása):
„Ki vagy mi voltam” (20 perc, rendező Iván Attila, 2007); „Még oda nem ér az idő...” (25 perc, rendező Csubriló Zoltán, 2008); Fohász a déli végeken (25 perc, rendező Fejős Csilla, 2017).

Az eseményre a belépés ingyenes.

A filmekről:

„Ki vagy mi voltam”
Kari 27 éves, átlagos családból származó vajdasági fiú. Szüleinek (a magyar apa és a német-szerb anya) egyedüli gyermeke. Kb. 20 éves korától heroinfüggő. 2 éve sikertelenül próbálkozik megszabadulni függőségétől. Utolsó esélyként éli meg a közösségbe lépését – tudjuk meg az édesapjától, aki visszavárja fiát és elmeséli az eddig történteket, fia tönkrement életét.
A 2006-2007-es Dunaversitas mesterműhely filmje.

„Még oda nem ér az idő...”
A film főszereplője Ilonka néni, aki a város (Magyarkanizsa) határán lévő tanyavilágban él. A helybéliek egymás között csak úgy emlegetik a helyet: Szúnyogfalu. A naponta oda-vissza közlekedő sínbusz utasai két sor házat láthatnak csupán. Legtöbben, amikor elsuhannak mellette, rácsodálkoznak, hogy ott van valami, hogy ott élnek emberek, távol az autók és a város zajától.
A 2007-2008-as Dunaversitas mesterműhely filmje.

Fohász a déli végeken
A délvidéki papköltő, Bogdán József fohásza teljesülésében bízva éli mindennapjait és álmodik a megtartó jövőről Vajdaság dél-bánsági magyarsága. A nyugalom és a nyugtalanság, a múlt ihlető rétegei, a magánosság a sokaságban, a bizonytalanság szülte szorongás és mindent elnyelő kétely veszi körül Fehértemplom plébánosát. A költő és a kitüntetetten papi hivatást vállaló Bogdán József arcképét hivatott megrajzolni ez a dokumentumfilm.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve