Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Dupla vagy ... enni! Cserna-Szabó András és Darida Benedek estje

2019.09.22., vasárnap 15:00

Főzbeszélgetés és író-olvasó találkozó

A pulzArt kortárs összművészeti fesztivál idei, hetedik kiadásának keretében, 2019. szeptember 22-én kettős irodalmi és kulináris esemény színhelye lesz a sepsiszentgyörgyi Szimpla: 15 órától Cserna-Szabó András és Darida Benedek magyarországi írók, a Nagy macskajajkönyv – avagy süssünk-főzzünk másnaposan című kötet társszerzői készítenek kóstolásra milánói pacalt (trippa alla milanese / busecca), illetve beszélgetnek eközben főzés, írás és élet személyes vonatkozású összefüggéseiről, 17 órától pedig Cserna-Szabó András író-olvasó találkozóján a szerzővel Szonda Szabolcs a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója beszélget.

Cserna-Szabó András (1974, Szentes): József Attila-, Mészöly Miklós- és Artisjus-díjas író, szerkesztő, publicista. 1992 és 1997 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója. 1997 óta rendszeresen publikál novellákat, esszéket, gasztronómiai írásokat. 1998 és 2000 között a Sárkányfű irodalmi és művészeti folyóirat prózarovatának szerkesztője. 1998 és 2001 között a Magyar Konyha gasztronómiai folyóirat főmunkatársa. 2006 és 2009 között az Unit magazin főszerkesztője. 2012-től a Hévíz című irodalmi lap szerkesztője, 2018-tól főszerkesztője.

Írásmódját vérbő fantázia, magával ragadó, leleményes történetszövés, műfajok közti könnyed átjárás, sajátos ízű humor és az élet teljességének ábrázolása jellemzi, különleges figyelemmel a történelem markáns fordulatai, lényeges folyamatai iránt. 1998-ban adta ki első kötetét, azóta több mint tíz könyve jelent meg (regények, novella- és esszékötetek), amelyeket egyéni vagy (két esetben) társszerzőként jegyez. Az utóbbi bő évtizedben megjelent könyvei: Puszibolt (novellafüzér, 2008); Mérgezett hajtűk (esszék, 2009; második kiadása, tíz új esszével: 2019), Ede a levesben (gasztrokrimik, Fehér Bélával közösen, 2011); Szíved helyén épül már a Halálcsillag (regény, 2013); Veszett paradicsom (novellák, 2014); Sömmi. Kisromán (2015); 77 magyar pacal, avagy a gyomor csodálatos élete (2017); Az abbé a fejével játszik (regény, 2018). Forgatókönyveket és színpadi munkákat is jegyez, egyes alkotásai megjelentek angol, német és román fordításban is.

Darida Benedek (1970, Szentes): önmeghatározása szerint „szerkesztő, alkalmi betűvető, hobbifőző”. Cserna-Szabó Andrással társszerzője a több magyar kiadást megélt, lengyel és vietnami nyelven is publikált, Nagy macskajajkönyv című kötetnek. A 2017-ben kiadott, Grand Budapest című, angol nyelvű gasztro-turisztikai kötet szerzője. Hat éve munkatársa a Hévíz folyóiratnak, ebben és más folyóiratokban, gyűjteményes kötetekben szórványosan jelennek meg kulináris és más témákkal foglalkozó írásai. Rendszeres társ-séfe a Hévíz lapbemutatóinak és más irodalmi eseményeknek.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:
Pacalmozaik
Az élet kiszámíthatatlan, de varázslatos
Fölhabzott a pacal, mint egy nagyregény - Cserna-Szabó András a pulzArton

Fotó: Bereczki Sándor, Kristó-Gothárd Hunor

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve