Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Harminc éve remény: B. Kovács András könyvbemutatója

2019.12.18., szerda 18:00

A romániai történelmi fordulat harmincadik évfordulójára jelent meg B. Kovács András 1989, te csillag! Interjúk, riportok, visszaemlékezések (ARTprinter Kiadó, Sepsiszentgyörgy, 2019) című válogatása, amelyben a rendszerváltó események háromszéki és nem csak háromszéki koronatanúi vallanak ezekről, ahogyan azon melegében megélték három évtizede. A könyvet a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében mutatják be 2019. december 18-án, szerdán 18 órától. A rendezvényt, a kötet kiadója részéről, Kopacz Attila vezeti fel.

A felszabadulás a legmaradandóbb élmény máig a megtapasztalóinak, méltán kerül a sokat látott század egyéb sorsformáló történései mellé, azzal a plusszal, amit a gyűlölt rendszer összeomlása fölött érezhet az emberfia, hiszen ilyenben nem bővelkedett a világégésekkel járó, totalitarisztikus rémuralmakat szülő korszak. Soha nagyobb örömöt nem érezhet elnyomott népcsoport sem, mint a fellángoló reményeket hozó fordulat, s bár a remények kisebb része vált valóra csupán, mércéje marad az elvárásoknak, és tovább élteti a javulás kollektív vágyát.

A kötetben megszólal a székely ügyész, későbbi szenátor, a magyar költő, az iskoláját önállósító tanár-igazgató, a fővárosi székely ácsmester, a templomépítő református lelkipásztor, jelenlegi püspök, a két világháború utáni időszakra emlékező, volt országos magyar párti irodavezető, az amerikai magyar Erdély-szakértő, a titokban filmező mérnök kisiparos, a székely gazda, a hírneves néprajzkutató, az agronómus akadémiai tag szakíró, a jogvédő kisebbségi ügyvéd, az unitárius püspök, a nekünk szurkoló angliai egyetemi tanár, későbbi brüsszeli parlamenti képviselő, illetve sokan mások.

A könyvet Kopacz Attila 1989. december 22-i fotói illusztrálják.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a rendezvényre!

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve