Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondái

Forrás: hintafa.blog.hu

A mitológia mindig iszonyú hálás téma. Bármennyire is távol állnak hétköznapjainktól a daliás hősök és hősnők világa a párhuzamok egyértelműek, a történetekből levont tanulságok pedig tagadhatatlanok. Árulások, furfangok, ármányok és szerelmek, kalandos fordulatok, csaták, bosszú, megbánás. Az a fajta megértés fakad belőlük, amik közelebb hoznak minket ahhoz, hogy emberi viszonyainkat jobban átlássuk.

Mindez bebizonyosodott már Zeusz és bandájánál is. Bár ott nem tudtam kellően lelazulni a szöveg stílusához. Neuschaefer kötete esetében erre nem is volt szükség. Túlzás nélkül állítom, hogy csodás pillanatokért felelős a legismertebb európai, kis-ázsiai és egyiptomi mondakörökből összeválogatott gyűjteménye.

P már az északi mondáknál teljesen beleveszett ebbe a színes forgatagba és a téli szünetet is a könyv bűvkörében töltötte. (Kétszer is kiolvasta.) A Marvel, DC filmek, de az olyan klasszikusok, mint a Gyűrűk Ura, Csillagok háborúja, vagy a HP-sorozat a mondákról és legendákról szóló könyvekkel egymásnak kölcsönösen gazdag táptalajt nyújtanak. Sosem unalmas felfedezni Thor és családja történelmét, vagy beleveszni a szövevényes kelta regékbe, a Roland-ének, a Niebelungok szövevényes sorsának alakulásába. Ezeket a filmeket ismerők sok aha-élménnyel gazdagodnak, ami az olvasást még érdekesebbé teszik.

Minden mondakör előtt a szerző ad egy rövid általános összefoglalással nyit, majd a következnek a mondakörből kiválasztott legérdekesebbnek ítélt epizódok. Ezeket is olvasmányos stílusban, a történet izgalmát fenntartva meséli el. A fordítás Nádori Lídia munkája. Nem győzök örülni, hogy ezek a réges-régi történetek mennyire jelen tudnak lenni napjainkban. Olyan sok színt, izgalmat okoznak, amik évszázadok alatt sem koptak ki a világból. Elgondolkodtatóak, magukkal ragadóak, gyönyörűen kalandosak és megunhatatlanok.

img_4309.jpg

Mivel a történetek lebilincselőek elég volt ha néhány fejezetenként tűnnek fel Bölecz Lilla illusztrációi. Okos döntés, hogy a rajzok az égbolt színeiben tündökölnek, hiszen nemcsak a görög mondavilág szereplői költöztek fel hőskoruk végén a csillagokba.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve