Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Kincses Képeskönyv Sepsiszentgyörgy - könyvbemutató

2015.11.19., csütörtök 19:00

A Projectograph Kincses Képeskönyv című, erdélyi városokat ismertető sorozatának legújabb kiadványa Sepsiszentgyörgyöt mutatja be. A képeskönyv megyeszékhelyi bemutatója 2015. november 19-én, csütörtökön 19 órától lesz könyvtárunk Gábor Áron Termében.

A rendezvényen a könyv szerzője, Zágoni Bálint és az illusztrátor, Jánosi Andrea mellett részt vesznek a kötet történész szakértői: Csáki Árpád, József Álmos, Nagy Botond, Sztáncsuj Sándor József és Tóth-Bartos András is. A könyv alkotóival Szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélget. Meghívott: Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere. A kötet a helyszínen megvásárolható.

A nagy sikerű képeskönyvsorozat leginkább az iskoláskorúakat célozza meg, de az olvasmányos, mívesen illusztrált színes világ a mindenkori olvasó számára élménydús barangolást nyújt az adott település múltjáról és jelenéről. Ezúttal Háromszék szívébe, Sepsiszentgyörgyre szólítja olvasóit a tizenegy fejezet, amely segít feltérképezni a város hétszáz éves múltját, elárulva többek közt azt is, miként festett a középkorban az éves sokadalom Szentgyörgyön, a 18. században miért nem örvendtek a város lakói a huszárezred éves hadgyakorlatainak, de azt is megtudjuk belőle, hogy Jókai Mór is többbször megfordult a városban, és hogy milyen tornaversenyen bizonyultak a szentgyörgyi diákok az ország legjobbjainak. A kiemelkedő épületek, a Lábas Ház vagy a vártemplom mellett Sepsiszentgyörgy legendás alakjaival, Gábor Áronnal, Császár Bálinttal, ifjú Gödri Ferenccel és Kós Károllyal is megismerkedhetünk az aprólékos rajzokon. „Tekintsd tehát a Kincses Képeskönyvet kedvcsinálónak, várostörténeti kutatásaid kiindulópontjának. Reméljük, hogy a könyv elolvasása után kedvet kapsz a város további történetei, kincsei után kutakodni.” – összegeznek a kiadvány alkotói ajánlójukban.

A sorozat első, Kolozsvárt bemutató könyve 2007-ben elnyerte a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár Szép Könyv versenyének fődíját. Ezt követően, Marosvásárhely, Nagyvárad és Segesvár után, Visegrádról és Székesfehérvárról is ilyen jellegű kiadvány született.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:

Újabb képeskönyv Sepsiszentgyörgyről

Múltunk szép színekben - Sepsiszentgyörgy képes krónikája

Mi Sepsiszentgyörgy legnagyobb kincse?

Fotók: Henning János és BPMK

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve