Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Könyvkelengye – Ajándékkötet idén is a sepsiszentgyörgyi elsősöknek

A könyvtárunk és Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala által közösen működtetett, 2010 áprilisában indult Könyvkelengye program keretében, korábbi hasonló eseményeket követően (amelyek révén sepsiszentgyörgyi elsősök, negyedikesek, nyolcadikosok és tizenkettedikes, valamint tizenharmadikos diákok részesültek könyvajándékban), a 2015. június 2-11. időszakban 500 magyar és közel 140 román sepsiszentgyörgyi első osztályos vehette át a kolozsvári Koinónia Kiadónál megjelent, Zágoni Balázs által írt, Barni és a lányok című mesekötetet, illetve Iulia Iordan Călătorie printre ierburi şi lumină (Barangolás növények közt, a fényben) című ismeretterjesztő prózakönyvét, amelyet a bukaresti Cartea Copiilor adott ki.

A tanítónőik kíséretében a könyvtárba érkezett magyar tannyelvű osztályok részére június 2-án megrendezett könyvátadáson a több „felvonásban” jelen lévő diákok találkozhattak, beszélgethettek a szerzővel, aki a könyvet megjelentető Koinónia Könyvkiadót vezeti.

Az írót a felvezetőben Szonda Szabolcs könyvtárigazgató kérdezte a Barni-mesék születéséről és alkotói műhelyéről a jelzett nap első felében egymás után lezajlott három találkozón, amelyeken együttvéve a jogosult 504 diák több mint háromnegyede volt jelen (a többieknek a könyvet eljuttattuk az ezt követő napokban).

A diákok is tevékenyen részt vettek a beszélgetésben, a szerző által felolvasott történetek témájára (rendrakás, tortaevés, aszfaltozás, képzeletbeli utazás) reagálva saját vonatkozó élményeikkel, illetve az írót faggatva kíváncsi kérdésekkel. Aztán izgatottan lapozták fel saját példányukat az ajándékkönyvből.

Köszönjük Zágoni Balázsnak a jelenlétet, a diákoknak és tanítóiknak a részvételt, a segítséget a szervezésben, és szeretettel várjuk könyvtárunkban mindannyiukat ezután is!

A román tannyelvű első osztályok diákjai június 11-én vehették át az ajándékkönyvet. Az élénk hangulatú, beszélgetéssel tarkított találkozó meghívottja Camelia Paraschiv Kátaiszínművésznő volt, a helybeli Andrei Mureşanu Színház társulatának tagja, aki felolvasott a könyvajándék tárgyát képező kötetből, és arra ösztönözte a diákokat, hogy fedezzék fel a természet világát, és játsszanak minél többet, önfeledten, boldogan, a könyvben található ötletek segítségével is.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve