Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Környezetvédelemről, barátságról, családról szólt a nyári Csodalámpa Olvasóklub

2019.07.16., kedd 10:19

Az 5-6. osztályos diákokkal június 24. és 28. között Anja Stürzer német szerző Somniavero című ifjúsági regényét olvastuk. A nem túl távoli jövőben, 2031-ben és 2121-ben játszódó, időutazós történet kapcsán olyan témákról beszélhettünk, mint környezetvédelem, barátság, klímamenekültek, magány, bátorság. A naponta 10 és 14 óra között zajló tevékenységek második részében a diákok csoportos munkában környezetvédelmi témájú kisfilmeket készítettek, melyekben hangsúlyozniuk kellett, mit tesznek / tehetnek, hogy jobbá, élhetőbbé tegyék környezetüket, a világot. Az elkészült kisfilmek a tabor miniblogján megtekinthetők, a csodalampasomniavero.tumblr.com címen.

Július 1. és 5. között a legkisebbek, az 1-2. osztályosok voltak intézményünk vendégei. Sara Pennypacker Klementin és a barátság című regényét olvastuk és dolgoztuk fel velük együtt. A barátság volt a központi téma, barátságfüzetet készítettek, melyre a monogramjukat varrták. A játékok és feladatok során számba vettük eddigi életük legfontosabb eseményeit, beszélgettünk a család és a barátok fontosságáról, naplórészletet írtak a főhős nevében, csapatban egyéni ünnepet teremtettek, szokásokkal, ünnepi ételekkel és saját tánccal. A gyermekek a életkorukra jellemző lelkesedéssel vettek részt a dramatizálásban és a fantáziajátékokban is. A könyvben szereplő biciklis felvonulás mintájára feldíszített kerékpárokkal, rollerekkel körbejártuk Sepsiszentgyörgy főterét, az olvasást népszerűsítve. Délutáni, pihentető olvasmányként Guus Kuijer Manka és az eltévedés művészete című könyvéből olvastunk részleteket.

A felnőtté válás nehézségeire fókuszáltunk Kate Scott Óriás című ifjúsági regénye kapcsán, melyet a 3-4. osztályosoknak olvastunk fel július 8. és 12. között. Nem volt könnyű olvasmány, sok érzékeny téma felmerült: az iskolai bántalmazás, a csúfolódás, a családban betöltött szerep, az érdekérvényesítés nehézségei, ennek ellenére a gyermekek szerették, ráhangolódtak. Az öt nap során izgalmas vitát szerveztünk a rend és a megtervezettség, illetve a szabad élet és a spontenaitás problémájáról, levelet írtak, izgalmas, családi portrékat festettek, az általuk kitalált szuperhős alakjából képregényt is készítettek. Lazításként Fóris-Ferenczi Rita Bezzeg című könyvéből olvastunk velük.

Az idei Csodalámpa Olvasóklub újat is hozott a már megszokott szerkezetéhez képest. A 2018 végén alakult Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület révén sikeresen pályáztunk a városi önkormányzatnál, így lehetőségünk adódott egy-egy kirándulónapot is beiktatni a programba. Az olvasóklubok utolsó napján mindhárom csoporttal ellátogattunk az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeumba, ahol, az olvasott regények világában maradva, szabadtéri tevékenységekkel, játékokkal, kincskereséssel és pizzázással zártuk a hetet.

Köszönjük a tartalmas, számunkra is élményt jelentő együttlétet minden résztvevőnek, a diákok déli szünetében felszolgált almát a sepsiszentgyörgyi Bertisnek, a Tega Rt. segítségét a környezetvédelmi témához nyújtott segédanyagok formájában. Köszönjük a Haszmann Pál Múzeumnak a nyitottságot, a befogadást és a kincskereső játékkal egybekötött tárlatvezetést. Kollégáinknak és közreműködőinknek pedig köszönjük a lelkesedést, találékonyságot és energiát, amellyel biztosították az Olvasóklub tevékenységét ezúttal is!

Sajtóvisszhang:

Csodalámpa Olvasóklub
Csodalámpa Olvasóklub
A nyár utolsó Csodalámpája

Fotók:
5-6. osztály

1-2. osztály

3-4. osztály

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve