Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Lélekkabát és Kolindárium - Demény Péter költő, író kettős könyvbemutatója

2016.05.12., csütörtök 19:00

Könyvtárunk társszervezésében Demény Péter költő, író, publicista Lélekkabát (Lector Kiadó, Marosvásárhely, 2015) és Kolindárium (Exit Kiadó, Kolozsvár, 2015) című verseskötetei bemutatójának színhelye lesz 2016. május 12-én, csütörtökön, 19 órakor a sepsiszentgyörgyi Tein teázó és kávéház. A rendezvény meghívottja Eperjesi Noémi grafikus is, a Lélekkabát illusztrációinak készítője. A szerző beszélgetőtársa: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

A Lélekkabát című verskötet – a szerző egész nemzedékére jellemző – alaptémája az értékvesztés, -keresés, az átöröklendő értékrend elfogadásának és/vagy tagadásának dilemmája. Az első költemények az újrakezdés szárnypróbálgatásai, s mint minden újrakezdés, ez is újabb számvetés elé állítja a költőt, míg a kötet második része a beteljesült szerelem élményének lírai megfogalmazása, változatos versformákban, beszédmódokban.

A Kolindárium verses névnaptár vagy névnap-tár. Előszavában így fogalmaz a kötetről Balázs Imre József költő, irodalomkritikus: „Volt egy év, amikor Demény Péter Facebook-ismerősei a naptárt figyelték, s ha korábban amúgy nem is tulajdonítottak jelentőséget saját névnapjuknak, nem balázsoltak, nem fruzsináztak és enikőlltek, egy pillanatra talán mégis felmerült bennük, mit fog majd írni Demény a névnapjukon. (...) Ennek az évnek a verslenyomatait tarthatja most kezében az olvasó, egy rendhagyó névnaplót. Egy naponta frissített, kinyomtatott versblogot. (...) Napló és dokumentum is, igen, nyilvánossá tett beszámoló a szerző napjairól, állapotairól, hangulatairól. Sokféleképpen olvashatjuk tehát, önmagunk tükörképét keresve benne – és persze azt az arcot, amelyik rezdüléseivel segít át bennünket egy-egy teljes évünkön, hogy aztán minden újrakezdődhessen.”

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Sajtóvisszhang:

Békét kereső "hajótörött"
Vendégeink a Költészet Szállóból

Fotók: Henning János

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve