Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Magányos nőknek, bukott fiúknak - Könyv- és lemezbemutató

2014.11.20., csütörtök 00:00

Sajátos hangú-hangulatú rendezvény színhelye lesz 2014. november 20-án, csütörtökön 19 órától könyvtárunk Gábor Áron terme. Muszka Sándor költő fenti című, újonnan megjelent kötetéről a szerzővel Szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélget. Zenél a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes, a könyv CD-mellékletén hallható, megzenésített versekből adva elő.

Muszka Sándor 1980-ban született Kézdivásárhelyen, 2006-ban diplomázott a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem szociológia–antropológia szakán. 2002 és 2003 között a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör alelnöki tisztségét töltötte be, illetve az Echinox magyar oldalainak főszerkesztőjeként is tevékenykedett. 2005-ben az Erdélyi Magyar Írók Ligájának debütdíjában, 2007-ben az Irodalmi Jelen költészeti díjában, az elmúlt években több alkotói ösztöndíjban részesült. Jelenleg Csíkszépvizen él és dolgozik.

Kötetei: Ennyi ha történt (versek, Erdélyi Híradó, Kolozsvár, 2005); Mi nem lóg, ha áll (versek, Erdélyi Híradó, 2007); Múzsák trágyás szekérrel (versek, Erdélyi Híradó, 2010); Sanyi bá (székely egypercesek, Erdélyi Híradó, 2012; Ulpius Ház, Budapest, 2013); Magányos nőknek, bukott fiúknak (versek, Orpheusz Kiadó, Budapest, 2014).

Az utóbbi időben közéleti versekkel jelentkezett, többen nevéhez kötik az erdélyi közéleti líra felelevenítését, újragondolását. Új verseskötetének tárgya, témaköre nemcsak az alanyi költő helykeresése az ellenséges és rideg világban, illetve e keresés éles-pontos helyzetrajza, hanem a közéletiség viszonyrendszerének alapos körüljárása is. A kötet versei a költő önmagával és a világgal folytatott küzdelmének helyenként ijesztően ismerősnek ható látképét nyújtják, mindezt kiváló zeneiségű, igen gyakran jórészt keserű humorú sorokban. Ez a velejéig őszinte és bátor hang mindenképpen figyelmet érdemel a magyar irodalomban, mivel általa könnyedén, a napi eseményekre való konkrét utalások nélkül is érthetővé válnak a mai értelmiség aggasztó kilátásai és léthelyzetei.

A Hajnali énekek című lemezmelléklet az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) köszönhetően a könyvhöz illeszkedő ajándék, tizenhárom Muszka-vers megzenésítésett változatát tartalmazza, és az Evilági együttes hét tagja – Babos-Szélyes Margit (ének), Gábor Szabolcs (szopránszaxofon, klarinét, basszusklarinét), Lázár Zsombor (cselló), Lőfi Gellért (ének, harmonika), Kerezsi Csongor (basszusgitár), Ferencz Áron (ütőhangszerek), valamint Orbán Ferenc (ének, gitár, hegedű – az együttes vezetője) – közreműködésével készült el.

Orbán Ferenc szerint ez a teljes mértékben itthoni vonatkozású és vétetésű, ezért is szerethető produkció költészet és zene ősidőktől létező, szerves kapcsolódásának jegyében született, „újra a régi” margójára. Az együttes tervei szerint a jelenlegi lemez a "dalókás" kezdet folytatása, kortárs szerzőkkel való további közös munkák vannak előkészületben.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Fotók: BPMK és Henning János

Toró Attila fotói IDE KATTINTVA érhetők el.

Sajtóvisszhang:

Ezeket gondolom, nem félek
A létlelet könyve
Ilyen elődökkel szabad-e félnünk?

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve