Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Magyar mesék lázadó lányoknak

Forrás: www.eletszepitok.hu

A Móra Kiadó azonban más újdonságot is tartogat: Magyar mesék lázadó lányoknak címmel inspiráló mesegyűjteményt jelentet meg júniusban, melyben 25 izgalmas életű és lenyűgöző teljesítményű magyar nővel ismerkedhetünk meg Árpád-házi Szent Erzsébettől Hugonnai Vilmán át egészen a kortársakig. A mesék szerzői és illusztrátorai maguk is elismert írók, grafikusok. (...)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány. Nem is egy – huszonöt. Némelyikük most is közöttünk él. Lányok, nők, asszonyok, akik nem mindennapi nehézségeken lettek úrrá, és sokszor képtelenül merésznek tűnő célokat értek el. Akik hittek magukban, és így voltak képesek másokért dolgozni akkor is, ha a környezetük megpróbálta erről lebeszélni őket. Akik elavult szokásjogon, egyéni és történelmi tragédiákon, betegségen, szorongáson felülemelkedve végezték el választott feladatukat, és mutatnak ezzel példát nekünk, olvasóknak, lányoknak és fiúknak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Hősnőink némelyike Magyarországon született, más úgy költözött ide. Nagy részük magyar anyanyelvű volt, mások nem. Családi hátterük, hitük és mesterségük szerint is hatalmas változatosságot mutatnak. Éppolyan sokszínűek, mint mi, mai nők. Ami közös bennük, az az elszántság és a lelkiismeretes tettvágy, amely szeretettel és alkalmazkodással mindig eléri célját.

A 25 rendkívüli magyar nő

Árpád-házi Szent Erzsébet
Zrínyi Ilona
Czinka Panna
Brunszvik Terézia
Wesselényi Polixéna
Bányai Júlia
Hugonnai Vilma
Jászai Mari
Bédy Schwimmer Rózsa
Sclahta Margit
Molnár Mária
Vendl Mária
Kol Erzsébet
Pécsi Eszter
Karády Katalin
Gobbi Hilda
Ata Kandó
Polcz Alaine
Ország Lili
Mészáros Márta
Monspart Sarolta
Péterfy Bori
Polgár Judit
Hozleiter Fanny
Király Szilvia

Szerzők: Kiss Judit Ágnes, Mesterházi Mónika, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina

Illusztrálták: Békés Rozi, Bódi Kati, Bölecz Lilla, Hitka Viktória, Kőszeghy Csilla, Makhult Gabriella, Molnár Jacqueline, Nagy Diána, Rofusz Kinga, Sásdi Laura, Schall Eszter, Szegedi Katalin

Szerkesztette: Szlukovényi Katalin

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve