Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Mészöly Ágnes: Slutty az űrből

Forrás: regenyvilag.blog.hu

Gyerekes, kalandos, űrlényes, állatbarát, humoros.

A kisiskolás Aladár, a barátainak Ali, rossz szájízzel megy haza azon a sorsdöntő napon. A barátai kinevették, mert kitalált egy olyan űrlényt, aminek nincs feje a jedi játék közben. Miért ne lehetne a végtelen univerzumba olyan lény, ami nem emberszerű? Imádott nagymamája kicsit lelket ver belé, és este vihart néznek távcsövön. Ali felfigyel valami különösre, valami lehullott a Földre. Még ezen az éjjel összebarátkozik a Földre tévedt űrlénnyel, akinek nincs feje. Olyan, mint egy kendő. A neve Slutty. Ali és barátai kalandos események sorát élhetik át az oldalán: űr utaznak, állatmentő akcióba kezdenek egy állatkerti látogatás után, dinoszauruszokat látnak. Közben megtanulják az univerzum pár fontos szabályát is.

Ha kortárs magyar ifjúsági irodalom, akkor előszeretettel nevezem a kedvenceim közé Leiner Laurát, Mészöly Ágnest, Kalapos Évát. Közülük Mészöly az, aki a kamaszok mellett sokat ír kisebb korosztálynak is. Jó, többet ír a kicsiknek, mint a nagyobbaknak. Ugyan imádtam a Szabadlábon és a Darwin-játszma történetét is, jellemzőbb az írónő bibliográfiájában a kisebbeknek szóló történet. Hanga és Várkony nagy rajongója lettem, pedig ők kifejezetten gyerekeknek kitalált hősök…

Slutty pedig most érkezett meg. Még egy kicsit kisebbeknek, mint a Hanga és Várkony sorozat célközönsége. Ezzel elérve azt a pontot, amihez már nagynak érzem magam. Ez egy gyerekmese, ami nekem már túl egyszerű és nagyon mese.

Ami nem jelenti azt, hogy a saját célközönségének ne lenne kiváló munka. Még én is mosolyogtam rajta, és tudom értékelni, tetszett, ha nem is az én világom már. A kicsiknek viszont gond nélkül a kezébe nyomnám, amint tudnak olvasni. Ők szeretnék!

Mészöly nagyon kreatív, és jópofa kalandokat talál ki a szereplő gyerekeknek és az űrlénynek. Mindegyik színes, érdekes, és van benne olyan tanulság is, amit észrevétlenül elsajátítanak a kis olvasók, miközben szórakoznak. Az állatvédős rész kifejezetten ütős lett az állatvédelem üzenetével, amit árnyalni is tudott a szerző.

A történet nyelvileg is tele van ötlettel és humorral. Mondjuk, azt még mindig nem emésztettem meg, hogy Aladár beceneve Ali. Talán az a baj, hogy az angolszász kultúra hatása miatt nálam az Ali lánynév. (Többek között Pretty little liars, Allison miatt. Őt is így becézték.) De ezt leszámítva kreatív és elmés szórakozás a szöveg maga is.

A karakterek a gyerekekre szabottak. Nincsenek mélyebb jellemek, ahogy ebből a történetből a gonoszok is kimaradtak. (Nagyon pozitív a világképe.) Kedves, bájos, teljesen gyerekbarát sztori, ilyen hősökkel. Talán azért is lett ennyire homogén a szereplők karaktere, hogy a kis olvasók jobban beleláthassák magukat…

A grafika is gyerekbarát. Nekem a Hanga sorozaté jobban tetszett, de ez színesebb.

Talán már kinőttem, de gyerekkönyvnek remek, 8-10 évesen faltam volna.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve