Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Nagycsalád a történelem sodrában - Találkozó Jože Hradil szlovén íróval, műfordítóval

2015.04.25., szombat 18:00

A 24. Szent György Napok kulturális rendezvénysorozatának keretében lesz közönségtalálkozó Jože Hradil szlovén íróval és műfordítóval, Képek arc nélkül (2013) című könyvének bemutatójával egybekötve, 2015. április 25-én, szombaton 18 órakor, könyvtárunk Gábor Áron Termében. A szerző beszélgetőtársa dr. Erdély Judit magyartanár. Közreműködik Nagy Alfréd színművész.

"A hetvenes éveiben járó Joze Hradil kezet fogott Jókai Mórral. Weöres Sándor, Örkény István, Kertész Imre, Esterházy Péter, Nádas Péter, Dragomán György ugyancsak - és nincs ebben semmi különös. A kézfogás hagyományozódik, elég hozzá egyvalaki, akinek a rokonságában volt egy budapesti nyomdász annak idején, amikor Jókai művei megjelentek. Joze Hradilnak volt. A többi már magától értetődik.

Muravidék központja, Muraszombat a huszadik század során hol az Osztrák-Magyar Monarchiához, hol a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, hol Magyarországhoz, hol Jugoszláviához tartozott. Ma a Szlovén Köztársaság városa. Mozgalmas történelmének szemtanúi, egy nagycsalád szétszóródott tagjai próbálják ebben a regényben emlékképek és valóságos fényképek segítségével összerakni saját mikrohistóriájukat, egy évszázad mozaikos történetét a tizenkilencedik század végétől a két világháborún át napjainkig. A történetnek számtalan magyar vonatkozása van, a családtagok közül ugyanis többen Magyarországon telepedtek le, és lélekben is magyarokká akartak lenni, vagy - a rendszerváltás után - Nyugaton próbáltak szerencsét. Mások, mint a szerző magyar édesapja is, Jugoszláviában élték le az életüket.

Joze Hradil Muraszombatban született. Oroszlánrésze van benne, hogy a magyar irodalom színe-java, klasszikus és kortárs, szlovénül is olvasható. Évtizedekig dolgozott a Pomurska zalozba szerkesztőjeként. Mindhárom műfajban jártas fordítóként tekintélyes életművet hozott létre, és - bár Jókaival csak áttételesen - például Weöres Sándorral, Kertész Imrével, Örkény Istvánnal valóságosan is kezet fogott. Neki köszönhetjük többek közt a Tóték trieszti bemutatóját, az évente megrendezett vilenicai nemzetközi irodalmi találkozó szervezését, az első szlovén-magyar és magyar-szlovén szótárt, és most, mint írónak, ezt a varázslatos családi krónikát, melynek szereplői közt jelen van ő is, az örökké változó, huzatos történelem viharaiban helyt állni, tájékozódni vágyó európai." - olvasható a szerzőről és regényéről az Európa Könyvkiadó honlapján.

A rendezvény szervező partnere a Romániai Hungarológiai Társaság.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Fotók a városnapok honlapjáról, a rendezvény címét viselő albumban, IDE KATTINTVA érhetők el.

Sajtóvisszhang:

Jože Hradil - Képek arc nélkül
Akit megjelöltek a szavak
Egy barát a túlsó végről

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve