Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Naplók a Barcaságból - könyvbemutató

2013.06.19., szerda 18:00

A Barca Kiadó két könyve bemutatójának helyszíne könyvtárunk Gábor Áron terme 2013. június 19-én, szerdán 18 órától. Fóris István Életem jelentékenyebb napjai című kötetéről és a Reiff, Szőke, Trebits és a többiek című könyvről Bogdán László író és Veres Emese-Gyöngyvér néprajzkutató (képünkön) beszél.

A Barcasági Könyvek sorozatban megjelent kötetek egyszerre személyes hangvételű naplók és hiteles kordokumentumok. A rendezvényen a zenei aláfestésről a Demeter házaspár gondoskodik.

Fóris István könyvének előszavában írja a szerzőről Sebestyén Mihály: "Sokféle mesterséget űz, ha az idő nem szorítja oda otthonához, ha nem taglózza le a pénztelenség. Kőműves, ács, betonozó, sírköves, műkőcsiszoló, pajta- és csűrépítő, kútásó, fafaragó, a falu mindenese, szomszédok, rokonok, barátok kérik meg, hogy segítsen, szakértsen, felügyeljen, számoljon, tervvázlatot készítsen, levelet, kérvényt szerkesszen. (…) Közösségi ember: aktív tagja a dalárdának, hangszeren játszik, bár nem árulja el a naplóban, miféle hangszer birtokosa, megszólaltatója, de a falusi fúvós zenekar tagja, karmesterük Brassóból jön vagy a helyi értelmiségiek közül kerül ki, tud kottát olvasni.”

A tatrangi születésű szerzőnek ez már a második kötete, amely a Barcasági Könyvek sorozatban jelenik meg. Első világháborús fogságában irt regényét a szerelem, a bukaresti szolgasors ihlette. Naplója után számos verse várja a megjelentetést.

Az egykori brassói Római Katolikus Főgimnázium harmadikos diákjai naplóban kívánták megörökíteni a nevelési órák foglalkozásait. Ez áll a Reiff, Szőke, Trebits és a többiek – Az osztály naplója (1940-43) című könyv alapján. A napló több lett egyszerű gyermekirománynál. Kordokumentum, néprajzi forrásmunka, mentalitástörténeti írás a második világháború békésebb és békétlenebb éveiből.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:
Több mint irodalom - Egy tatrangi ezermester vallomásai
Történelem alulnézetből

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve