Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Négyszemközt Ceauşescuval - Hodicska Tibor könyvének bemutatója

2014.05.09., péntek 18:00

A csíkszeredai Pallas-Akadémia Kiadó szervezésében kerül sor 2014. május 9-én, pénteken 18 órától Hodicska Tibor diplomata Négyszemközt Ceauşescuval című, idén megjelent visszaemlékezés-kötetének bemutatójára könyvtárunk Gábor Áron termében. A szerzővel Sarány István szerkesztő, újságíró beszélget. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Hodicska Tibor neve és személye jól ismert a hazai, főleg idősebb nemzedékhez tartozó értelmiségiek körében. Harmincöt év külügyi szolgálatából másfél évtizedet Bukarestben töltött a Magyar Nagykövetség diplomatájaként, majd nagykövetként Moldova Köztársaságban. Mondhatnánk, „könnyű” dolga volt, már csak azért is, hiszen jól ismerte a román nyelvet, mert előzőleg, magyarországi ösztöndíjasként, az egyetemet Jászvásáron (Iaşi) végezte.

Visszaemlékezéséből nemcsak magánéletének sorsfordító eseményeit ismerhetjük meg, hanem azokat a sokszor sziszifuszi erőfeszítéseket is, amelyek a diplomácia útjain az erdélyi magyarokért történtek. Gondolta volna valaki például azt, hogy Ceauşescu sohasem tett látogatást hivatalos párt- és kormányküldöttség élén az egyazon szocialista táborhoz tartozó Budapesten? Vajon miért?

„A könyv lebilincselő olvasmány, amelyben a szemtanú személyes élményévé vált nagy horderejű politikai döntéseket éppúgy megismerhetünk, mint egy család mindennapjait, olyankor is, amikor nem «kivételezettek» – a nagy földrengés idején, vagy télen a fűtetlen lakásokban, vagy éppen a karácsonyfaszerzés bonyodalmaiban” – írja a kötet ajánlójában annak szerkesztője, Kozma Mária.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:
Egy magyar diplomata bukaresti emlékei

Tévéinterjú a szerzővel könyvéről IDE KATTINTVA érhető el.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve