Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Országházi divatok: Kukorelly Endre könyvbemutatója a pulzArt fesztiválon

2014.09.12., péntek 18:00

A pulzArt kortárs összművészeti fesztivál idei, második kiadásának keretében, könyvtárunk társszervezésében, a sepsiszentgyörgyi Tein teaház lesz a helyszíne 2014. szeptember 12-én, pénteken 18 órától annak a közönségtalálkozónak, amelynek meghívottja Kukorelly Endrebudapesti író, legfrissebb, Országházi divatok című könyvével. Vendégünk beszélgetőtársa Bogdán László író.

Kukorelly Endre 1951-ben született Budapesten, költő, író, esszéíró, szerkesztő. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett, történelem–könyvtár szakon. Több kulturális folyóirat (fő)munkatársa, a színház világában is otthon van. Kreatív írást tanít(ott) a budapesti Képzőművészeti Egyetemen és a Magyar Íróakadémián, irodalomértelmezést a szekszárdi Illyés Gyula Főiskolán, irodalom és társadalom viszonyáról adott elő a Miskolci Egyetemen. Számos irodalmi és kulturális díj, kitüntetés birtokosa, egyes művei angolul, németül, franciául, spanyolul, olaszul és románul is olvashatók.

Könyvei közül: A valóság édessége (1984), A Memória-part (1990), Kedvenxc (1996), H.Ö.L.D.E.R.L.I.N. (1998), Samunadrág (2005), TündérVölgy avagy Az emberi szív rejtelmeiről (2003, 2004, 2007), Rom – A komonizmus története (2006), Ezer és 3 avagy a nőkben rejlő szív (2009), Mennyit hibázok, te úristen (2010), Reggel az egyik istennő – Három 100 darab (2011), Országházi divatok (2014).

A mostani könyvbemutató tárgyául szolgáló kötet megjelenésének előzménye a szerzőnek egy szűk mandátumnyit kitevő politikaiszerepvállalása a magyar Országgyűlésben, képviselőként. Könyve nem politikusi napló, vagy nem csupán az, hanem, írója sajátos stílusában, beemeli oldalaira, törzsszövegébe a magyar irodalom egykor hasonló tapasztalatokat gyűjtött klasszikus és modern szerzőit, idevágó gondolataik néhányát, párbeszédet folytat velük és önmagával, időket viszonyít egymáshoz, a rá jellemző szikár, látszólag szenvtelen, (ön)ironikus, visszafogott, ám annál hatásosabb humort hordozó, a sorok mélyén érzékeny figyelmet és beleélést tanúsító beszédmodorban.

A kötet fülszövegében olvasható: „Mit keres az író a Parlamentben? Mi köze hozzá, és a többieknek mi közük az íróhoz? És ha már ott van, hogyan lehetne haszna, vagy legalábbis hogyan definiálhatná magát ebben a helyzetben? Kukorelly Endre ciklusnyi politikai közszereplésének vissza-visszatérő motívuma a kultúra helye és szerepe a társadalmunkban, valamint a döntéshozók tudatában. Elsősorban a viselkedési- és beszédkultúráé, ami akaratlanul is elárulja, honnan jövünk, és mit akarunk. Az író messziről jött, és hamar távozott saját történetéből, amelynek jellegzetes fragmentumaiba most bepillantást enged. Az elbeszélés repedéseiből pedig itt-ott előtüremkedik a régebb múlt, az Országház épületében szintén gyakran megforduló Jókai, Mikszáth és még sokan, akiknek a mondataiban ott visszhangzik a mi jelenünk.”

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Sajtóelőzetes:

Búcsú a politikától – avagy „jé, van időm!"

Sajtóvisszhang:

Amikor a tarokk már nem divat az Országházban
"Ki kell menni az agorára"
Országházi divatok: a magyar politikai elit írószemmel
A művészet élvezet
A parlament nem különlegesebb hely, mint egy iskolai osztály (videó)
Országházi divatok - Kukorelly Endre a pulzArton! (felvétel a Marosvásárhelyi Rádió Kultúrpresszó c. műsorában)

Fotó: Henning János

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve