Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Széllyes Sándor-emlékkönyv bemutatója

2013.09.24., kedd 18:00

A kolozsvári Kriterion Könyvkiadónál Szerencsés jó estét kívánok e háznak... címmel, Széllyes Sándor emlékezete alcímmel idén megjelent könyv bemutatójára kerül sor 2013. szeptember 24-én, kedden 18 órától könyvtárunk Gábor Áron termében. A kötetet bemutatják Székely Szabó Zoltán színművész és H. Szabó Gyula, a kiadó igazgatója. Közreműködik: Fekete Zsolt színművész.

A Székely Szabó Zoltán által összeállított, gondozott kötet a közkedvelt egykori művész hagyatékát dolgozza fel, vele készült interjúkat, családtagjaival, barátaival a közelmúltban készült beszélgetéseket, a mikházi csűrszínház 2012-es névadó ünnepségének (az intézmény a falu híres szülöttének, Széllyes Sándornak a nevét vette fel) dokumentációját tartalmazza, CD- melléklettel ellátva.

A könyvet bemutatják szeptember 25-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Kosztándi Jenő Képtárban, szeptember 26-án, csütörtökön 18 órától pedig a Kovásznai Városi Művelődési Házban, mindkét esetben a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház szervezésében (ezen a két helyszínen Székely-Szabó Zoltán Egy nemzedék három felvonásban című könyvét is ismertetik). A Széllyes Sándor-emlékkönyv bemutatóját megtartják Marosvásárhelyen is, szeptember 27-én, pénteken 18 órától a Kultúrpalota kistermében, az intézmény centenáriuma alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretében.

A Te szavadra, versfüzérré nemesedett rigmusaidra, sajátos népdaléneklésedre valóban összegyűlt a világ...Egymagad felértél egy együttessel! Olyan csodálatos hangulatot tudtál teremteni, hogy egyből elpárolgott minden bánat, keserűség, gyötrő kétségbeesés. Az immár legendás, már csak az idősebbek emlékezetében és tudatában élő Állami Székely Népi Együttesnek egyik nagy titka a Te színes, szivárványos egyéniséged volt. A közönséget csak Te tudtad ráhangolni a felejthetetlen előadásokra. (...) Művész voltál, drága Sándor! A szónak, a lélektől lélekig áramló emberi beszédnek nagy mestere. Úgy ismerted a székely és magyar néplélek titkát, mint senki más. (...) A hangodat, a rigmusaidat, a táncaid emlékét mindenhol megőrzik, ahol megfordultál, és ahol magyarok élnek. Ringasson szelíden, mint az álom , Mikháza különös, művészetet termő földje...” – fogalmaz a bemutatásra kerülő könyv szereplőjéről, annak fülszövegében, Tófalvi Zoltán író.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:
Széllyes Sándor emlékezete
Széllyes Sándor emlékezete - Népi értékeink hiteles közvetítője

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve