Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Szepesi Zsuzsanna: Mesés természet

Forrás: recity.hu

A “Mesés természet” című mesegyűjtemény Szepesi Zsuzsanna költő, írónő 15 db történetét fűzi csokorba, melyek önállóan is kerek egészet alkotnak. A mesék az ökologikus természetszemlélet jegyében a látszólag élettelen – bár valójában nagyon is nyüzsgő – természet; az állatok és növények életének bemutatására vállalkoznak.

Szomorú tény, hogy a városi gyermekek az állat- és növényvilág legtöbb szereplőjét csupán filmekből, képekről ismerik, így érthető módon idegenkednek tőlük, ha a fizikai valóságban találkoznak velük. Ezen szeretnénk változtatni, közelebb hozni, megismertetni a természet csodáit a gyermekekkel – a mese erejével!

Szepesi Zsuzsanna meséinek jelentős részét korunk környezeti kihívásaira válaszul írja, egyfajta pozitív alternatívaként. Épp ezért a történetekben találkozhatunk az erdőben elhelyezett szemétkupacok problémájával, természetes vizeink emberi felelőtlenség okozta szennyezésével, vagy a városokban játszódó történetek esetében a beépítettség és a zöldfelületek hiányából fakadó nehézségekkel. A hátteret minden esetben a természet biztosítja: egy veteményeskert, egy folyópart vagy épp egy erdő.

A klímaváltozás negatív hatásainak erősen kitett környezetünk, az élőlények tisztelete és megóvása, a biodiverzitás megőrzése a mi, de még inkább az utánunk következő generáció fontos feladata lesz. Emiatt már most kiemelt figyelmet érdemel a gyermekek környezettudatos szemléletre nevelése.
Ennek jegyében a kötetet nemcsak a szülők, hanem a pedagógusok figyelmébe is ajánljuk!

Az ökomese-gyűjtemény ITT tölthető le.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve