Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Színházasság: Székely Szabó Zoltán könyvbemutatója és humoros estje

2015.10.16., péntek 18:00

A VI. Székelyföld Napok keretében, 2015. október 16-án, pénteken 18 órától könyvtárunk Gábor Áron Termében kerül sor Székely Szabó Zoltán erdélyi származású, Bécsben élő színművész, író Színházasság című, a marosvásárhelyi Juventus Kiadónál idén megjelent könyvének bemutatójára. A humoros esten a szerző beszélgetőtársa: Bogdán László író. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

A rendszerváltás előtti sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház társulatának tagjaként is ismert szerző így fogalmaz könyvének hátoldalán: „Az utóbbi időben mindinkább csalom a színházat az irodalommal.” A derűs hangvételű kötetben változatos műfajú írások olvashatók, amelyek közös nevezője a színház működése, világa a változó időben, belülről és kívülről egyaránt láttatva. Így találunk benne visszaemlékezést arra, hogy a szerző miképpen került Bécsbe Sepsiszentgyörgyről, hogyan alakult ott az élete és színészi pályája, néhány színészportrét erdélyi nagyokról, laudációk szövegét a szerző díjaihoz, róla szóló újságcikkeket, de vannak a kötetben színházi anekdoták, „hanták, aranypökések” is.

Székely Szabó Zoltán (1949, Rücs, Maros megye) 1987-ben emigrált Nyugat-Európába. Bécsben – önmeghatározása szerint – „taxínész”, azaz taxisofőrként dolgozik, de a színi pályát sem adta fel, emellett kultúraszervező, rendező, szerkesztő. Az 1990-es évektől a Bécsi Naplószerkesztőbizottsági tagja, 1993 és 2002 között a bécsi Europa Club évkönyveinek szerkesztője. Színházszervezői munkásságáért az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Bánffy Miklós-díjával tüntették ki (2008).

Korábbi kötetei közül: Öntudat és faeke (politikai szatírák, Budapest, 1992); Volt egyszer egy társulat (beszélgetések, szatírák, paródiák, Budapest, 1993); Az elvtárs nem vész el (politikai szatírák, Sepsiszentgyörgy, 1996); Könnyű nekem („humoros zagyvaság”, Baja, 2003); Bécsi magyar színházasdim (Bécs, 2003); Egy nemzedék három felvonásban. Erdélyi magyar színészek tegnapelőtt, tegnap és ma (Kolozsvár, 2012); Végtelen farsang és egyéb politikai szatírák (Marosvásárhely, 2014).

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve