Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Vannak vidékek legbelül - olvasó- és kézművestábor

Hat korábbi kiadást követően, amelyek 2013-tól évente jöttek létre, idén hetedik alkalommal szervezett olvasó- és kézműves tábort a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár, 5–8. osztályos háromszéki diákoknak. A 2019. július 3. és 7. között, Vannak vidékek legbelül címmel, a múzeumban lezajlott rendezvényen 20 diák vett részt, meghívottak és a szervező intézmények képviselőinek társaságában.

A résztvevők az idén júniusban a két említett intézmény által azonos címmel szervezett, kerek évfordulós magyar szerzők, kiemelten Kányádi Sándor műveire alapozó internetes vetélkedőn érdemelték ki a jutalomtáborozást. A vetélkedőre, rendhagyó módon, olyan tanárokat kértek fel a szervezők diákok kiválasztására és versenybe hívására, akik az eddigiek során három vagy négy alkalommal már jelen voltak tanítványaikkal a táborokat megelőző megmérettetéseken.

A tábornak idén is partnere volt a Magyar Olvasástársaság, amelynek alelnöke, Gombos Péter kaposvári egyetemi tanár, a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom kutatója, író vezette az olvasótábori tevékenységeket, Gombosné Szabó Sára könyvtáros, a Kaposvári Egyetemi Könyvtár munkatársa egyenrangú közreműködésével.
Hozzájuk társult a tábor utolsó két napján Fándly Csaba, nagykárolyi születésű kaposvári színművész, akinek irányításával a diákok általuk választott versek ihlette rövid jeleneteket találtak ki, gyakoroltak be, majd adtak elő, olyan fogalmakkal ismerkedve meg, mint a helyszín és a háttér, a hangkulissza, a forgatókönyv, a díszlet és a kellékek, illetve ezeknek az előadásban betöltött szerepét tapasztalták meg.

A kézműves műhelyfoglalkozásokat a házigazda múzeum vezetője, Dimény-Haszmann Orsolya, valamint André Csongor (agyagozás) biztosították a résztvevőknek, mindketten beavatva a táborozó diákokat nem csupán a gyakorlati, technikai ismeretekbe a jelzett két foglalkozás témájában, hanem azok kulturális és tudományos hátterébe is betekintést nyújtottak.

A hagyományos tábori lappal, a Betűfalók soron következő lapszámával kapcsolatos munkában Dimény-Haszmann Árpád költő, a Székely Hírmondó napilap vezető szerkesztője adott eligazítást és feladatokat a diákoknak.

A tábori napok első felében, Szövegek, világok, szövegvilágok címmel zajló olvasótábori munka során a diákok többek között Ady Endre, Áprily Lajos, Berg Judit, Eörsi István, Hervay Gizella, József Attila, Kányádi Sándor, László Noémi, Márai Sándor, Petőfi Sándor, Varró Dániel, Weöres Sándor egyes írásait értelmezték, a drámapedagógia nyomvonalán haladva, illetve a mai gyermek- és ifjúsági irodalmi vonulatba illeszkedő, magyar és külhoni szerzők által írt könyveket választottak tábori olvasmányként, és élményszerűen mutatták be azokat a rendezvény zárónapján.

A tábor meghívott vendége volt László Noémi kolozsvári költő, műfordító is, aki, Gombos Péter és Szonda Szabolcs kérdéseire válaszolva, beszélt többek között Feketeleves című, különösen a táborban jelenlévők korosztályának mint célközönségnek szánt verskötete keletkezéstörténetéről, arról, ahogyan személyes élményanyag és alkotás találkozik, illetve fel is olvasott a jelzett művéből, miután az aznapi olvasótábori foglalkozás során a diákok által a kötet bizonyos témáival rokon tárgyban írt szövegekből hangzott el válogatás.

Dalszöveg és zene, saját alkotás és az eredetivel felérő átdolgozás kapcsolatáról, illetve arról, ahogyan a gyermekkor képes meghatározni az egyén művészi érdeklődését, irányultságát, a tábor Kézdivásárhelyről érkezett zenész meghívottja, Demeter Elemér beszélt, aki hangulatos esten avatta be zene- és szövegszerzői világába fiatal hallgatóságát, humoros átvezetésekkel tarkítva olyan dalok előadását is (pl. Pink Floyd és Leonard Cohen-átdolgozások), amelyek a felnőtteket is magukkal ragadták.

Mint mindegyik táborban, ezúttal is nagy sikere volt a Gombos Péter által indítványozott Dobj el mindent, és olvass! akciónak: a nap bizonyos óráiban, jelzésre, meghatározott ideig fel kellett hagyni minden egyéb teendővel, és elmerülni egy-egy könyvbe az épp aktuális tartózkodási helyen.

A programban esti filmvetítés is szerepelt, esetenként az olvasótábori tevékenység során felmerült témákhoz, művekhez illeszkedően. A nem túl gyakori szabadidőt általában olvasással töltötték ki a résztvevők, valamint lendületes focimeccsen rúgták a labdát egy délutánon fiúk és lányok egyforma lelkesedéssel. Formában volt mindenki, hiszen a tábori napok frissítő testmozgással kezdődtek, Sylvester Réka bodyART edző közreműködésével.

A vasárnapi táborzárón a szervezők elmondták: idén nagy mértékben megújult a tábori részvétel, olyanok nyerték el a jelenlétet, akik még nem találkoztak ezzel a fajta önképzési és kikapcsolódási formával, amit a csernátoni együttlét nyújt, és közel egyforma arányban volt a táborozók körében 5.-es és 6.-os, illetve 7.-es és 8.-os, valamint lány és fiú. Kiemelték a közös munka hasznát és élményét, amely gyorsan a kölcsönös figyelem és az együttműködés által jellemezhető csapattá kovácsolta a Csernátonból, Kézdivásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Zaboláról és Zágonból érkezett diákokat, és amely, a természetesség, spontaneitás és nagyfokú kíváncsiság, érdeklődés, reagálókészség mellett, meghatározta az együttlétet a gyermekekkel és a közreműködőkkel. Elmondták azt is: örülnek, hogy egyre több ötödikes és hatodikos diák is a rendezvény vonzáskörzetébe kerül, ami fontos az utánpótlás szempontjából, és bíznak abban, hogy valódi irodalmi-kulturális élményekkel, a későbbiekben is hasznosítható tapasztalatokkal távoznak a résztvevők, illetve hogy kapcsolatban maradnak egymással a Haszmann Pál Múzeumban töltött néhány napot követően is.

A rendezvény létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap, valamint a Communitas Alapítvány segítette, támogatóként pedig a sepsiszentgyörgyi Bertis Kft. és a bukaresti Valvis Holding járult hozzá ahhoz, hogy a táborlakók jól érezzék magukat.

A szervezők köszönik a részvételt és a közreműködést mindenkinek!

A sajtóban a táborról:

Mozgalmas nyár a múzeumban
A hetedik olvasó- és kézművestábor - "Vannak vidékek legbelül"

Fotók: Haszmann Pál Múzeum

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve