Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Harmadik-ötödik osztályosok Csodalámpája

2021.07.29., csütörtök

A 3–5. osztályosok lelkesen és nagy érdeklődéssel vettek részt a könyvtárunk kertjében, 2021. július 5. és 9. között megtartott Csodalámpa olvasásnépszerűsítő nappali tábor foglalkozásain.

Ezek Katherine Applegate Kívánságfa című regényére épültek, amelyből Vörös, az északi vöröstölgy szemszögéből ismerhetjük meg a fák és környezetükben élő állatok mindennapjait, de a különleges fa szomszédságában tartózkodó emberek történetét is. Együtt elmélkedtünk Vörössel arról, hogy „hogyan születik a barátság?”, valamint az elfogadás, összetartás, összefogás erejét is megtapasztaltuk. Mindezt játékosan, dramatizálással, szituációs játékokkal dolgoztuk fel.

Több ismeretterjesztő könyvből is olvastunk, a táborozók csapatokban keresgéltek érdekességeket a hét során, és különleges kedvencükké vált Peter Wohlleben Érted a fák beszédét című könyve. Ehhez kapcsolódóan átbeszéltük és ki is próbáltuk a kommunikáció különböző módjait, vicces játékok formájában.

A környezetvédelem fontosságával, a környezettudatos életmód témájával szintén sokat foglalkoztunk a regény kapcsán. A résztvevők csapatokban plakátokat készítettek, amelyekkel a környezetvédelem fontosságára hívták fel a figyelmet. Gyakorlatban is kipróbáltuk az újrahasznosítást, kinőtt pólóból szatyrot készítettünk, amelyet kedvükre színezhettek, díszíthettek a gyerekek. A témához izgalmas kvíz is kapcsolódott.

A tábor hangulatát tovább fokozta a közös pizzázás és a szintén környezetvédelemről szóló film esti megnézése.

A kézműves és művészeti tevékenységek szintén nagy népszerűségnek örvendtek, lelkesen dolgoztak a diákok ezek során is. Különleges, színpompás, egyedi tervezésű fák tűntek elő az ecsetek nyomán. Öröm volt látni, ahogyan a rakoncátlanul szétguruló gyöngyszemek lombos fává alakulnak a szorgos kezekben. Sőt, a nagy iramú munka nyomán még a fa néhány lakója, a mosómedve, a bagoly és a macska is elkészült.

Délutánonként Christine Nöstlinger könyvét, a Suzi és Paul titkos naplóját követhettük nagy érdeklődéssel és izgalommal. Emellett egész héten munkálkodtak a résztvevők a belső és külső tulajdonságokból álló fa alkotásán, terebélyesítésén is. A zárónapon saját kívánságfát állítottunk a könyvtár kertjében, a regényben olvasottak mintájára, erre felaggattuk színes papírfecnikre írt, saját és a társaknak szóló kívánságainkat is.

Nagy örömükre a diákok ajándékkönyvet kaptak a foglalkozássorozat végén, amelyet személyre szabottan, érdeklődésüknek megfelelően igyekeztünk kiválasztani.

Köszönjük a lelkesedést, jókedvet, együttműködést minden résztvevőnek és munkatársnak!

A program lebonyolítását a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület révén a Sepsiszentgyörgy önkormányzatától elnyert pályázat is segítette.

Sajtóvisszhang:
A szabadidő hasznos eltöltése

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve