Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Könyvbemutató - Szöllősi Mátyás: Szabad

2022.12.10., szombat 17:00

SZÖLLŐSI MÁTYÁS magyarországi költő, író és fotóművész legutóbbi, Szabad című, válogatott és új verseket tartalmazó, idén megjelent kötetének bemutatója lesz Sepsiszentgyörgyön, a Zamat Caféban, 2022. december 10-én, szombaton 17 órától, könyvtárunk társszervezésében.
A rendezvényen a szerző beszélgetőtársa TAMÁS DÉNES író, költő.

A szerzőről:
1984-ben született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Károli Gáspár Református Egyetemen végezte 2004 és 2010 között. Írásait, fotóit többek között a 2000, az Alföld, az Élet és Irodalom, a Jelenkor, a Kortárs, a Mozgó világ, a Múlt-Kor, a Látó, a Parnasszus, a PHOO, a Tiszatáj, az Újnautilus és a Vigilia közölte. 2005 óta publikál. 2010-ben jelent meg Aktív kórterem című kötete, 2011-ben Állapotok – negyvenöt töredék című könyve. Első prózai munkája az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent Váltóáram című elbeszéléskötet, amellyel 2017-ben elnyerte a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat. Első regénye, a Simon Péter 2018-ban jelent meg. Két drámája a Pécsi Országos Színházi Találkozóra megjelenő Nyílt Fórum füzetekben is szerepelt (2010, 2011), Lassan, visszatartva című drámáját felolvasószínházi formában a Nemzeti Színház mutatta be 2014-ben. 2020-ban jelent meg Illegál című, két kisregényt tartalmazó kötete. 2008-tól rendszeresen közöl kritikákat kortárs szerzők műveiről, illetve komolyzenei koncertekről. Műveit angol, horvát és német nyelvre fordították. Fotóriporterként is dolgozik, munkáját több díjjal is elismerték.
Szerzői honlapja: www.szollosimatyas.hu

A bemutatásra kerülő könyvéről írja Lator László költő, annak fülszövegében: „Szöllősi Mátyás versszemlélete korosztályában meglehetősen eretnek jelenség. (...) Úgy tetszik, nemzedéke újra felfedezte a lírai epikát. Hézagosan, töredezetten, olykor a vershez való kulcsot elhajítva elbeszélnek egy történetet, az olvasó elé vetítenek egy helyzetet, s ráhagyják a vers köznapi elemeire és közbe-közbeiktatott homálymezsgyéire, hogy kiadjanak valamit, ami megérintheti-ütheti az olvasót. Szöllősi Mátyás verseinek is epikai természete van. De az ő, különben szintén hézagos, töredezett képeinek súlyos, sokunknak ismerős matériája, tragikus-egzisztenciális, s hadd tegyem hozzá: metafizikai hangoltsága van. Arról beszél, amibe nehéz beletörődni: az elháríthatatlan szenvedésről, a lefeléről, a pusztulásról.(...)”

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:
Irodalom és fotográfia összefonódása

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve