Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Lezárult a negyedik kalandos őszi olvasójáték

„Ketten kellünk hozzá. Mindig. Ahhoz, hogy élni kezdjen egy gondolat,
egy történet, egy érzés. Én csak elkezdhetem."

(Krúdy Gyula)

Immár negyedik alkalommal hívta „kalandos őszi olvasójátékra” a legviharosabb életszakaszukban lévő kamaszokat Kovászna és Brassó megyéből a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár és a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület.

A magyartanárok évek óta jelzik, és az olvasási statisztikák is azt bizonyítják, hogy a 12-16 éves kamaszok egyre kevesebbet olvasnak, mert hozzászoktak az állandóan feléjük áramló többezer információhoz. Ismerős helyzet a zenét hallgató, közben a telefonján játszó és a barátaival csetelő tizenéves, aki mindezekkel egyidőben még az instára is posztol, kommentel, fotókat oszt meg, újabban pedig ránéz a classroomra is, hogy kiadták-e a matek dolgozatot. Nehéz elképezelni, hogy mindezek után képes a könyvre figyelni, ha leül olvasni a kamasz gyerek. Mégis fontos, hogy megismerjék azt az élményt, amikor egy jó könyv a fotelhez ragaszt, és olyan bámulatos élménnyel ajándékoz meg, ami felér az online világ nyújtotta szórakozással is.

Ennek a megtapasztalásához szeretné hozzásegíteni tizenéves olvasóit a könyvtár programja, a Könyvkaland olvasásnépszerűsítő vetélkedő, amelyet az idén is megszerveztek és lebonyolítottak a könyvtár munkatársai: Kolumbán Melinda, Balázs Orsolya, Nagy Timea, Szilágyi-Nagy Imola, Varga Zsuzsa és Hollanda Andrea. A vetélkedő sikere mindig nagy mértékben függ a választott könyvtől: olyan műveket kell a fiatalok kezébe adni, amellyel a célközönség azonosulni tud, és amelynek elolvasása igazi élményt nyújthat az olvasójának.

Az 5-6. osztályosoknak (11-12 évesek) kalandos, akár mesei elemeket is tartalmazó könyvet kerestek, amelyben jelen vannak olyan témák is, mint az egymás elfogadásának nehézségei, a közösségben elfoglalt hely, a barátság megélése. Idén Kertész Erzsi A sárkány nyomában című regényére esett a választás, amely két idősíkon játszódik, a XVI. századi török hódoltság korában, illetve napjainkban. A két szál közös eleme egy sárkányos medál, amelynek feladata, hogy védje a rábízott közösséget.

A 7-8. osztályosok (13-15 évesek) már javában kamaszodnak, így az őket érintő problémák, mint a szülőkről való leválás, a saját hang, saját egyéniség keresése jelennek meg a választott könyvben, ami Anna Woltz Száz óra sötétség című regényében. Főhőse egy tizennégy éves lány, aki New Yorkba szökve barátokra talál, és felnőtt segítség nélkül, együtt vészelik át a Sandy hurrikánt, miközben önmagukról és egymásról is sokat tanulnak.

A két kategóriába összesen 103 csapat jelentkezett, a nagyszámú résztvevő a Könyvkaland népszerűségét bizonyítja. A vetélkedő két írásos fordulóból és egy döntőből állt. Az elolvasandó regényrészletek, illetve a feladatlapok a könyvtár honlapján jelentek meg.

A szövegértést fejlesztő próbák mellett, a résztvevők különböző kreatív feladatokban is kipróbálhatták magukat: írtak levelet, naplórészletet, érvelő szöveget, készítettek saját Függetlenségi Nyilatkozatot, akciótervet. A döntő feladatlapjainak próbái pedig úgy lettek összeállítva, hogy a diákok a saját közegükben, online felületeken mozogva és a közösségi oldalak eszközeit használva készíthessék el a pályamunkákat.

Az 5-6. osztályosok feladatlapjának ötletét Lőrincz László 25 szelfi a török korból című könyv adta. Az első feladat az volt, hogy rajzolják meg „szelfiben” Gáspárt, alias Casparus lovagot, kezében a címeres pajzzsal, készítsenek képaláírást és írjanak a jelenethez, „szelfihez” 25-30 hozzászólást. A kommentelők között szerepeljenek a kor meghatározó személyiségei: hadvezérek, tudósok, uralkodók, illetve Gáspár ismerősei is. A második feladatban Danit, a leendő régészt kellett „szelfinek” megrajzolniuk, nyakában a sárkányos medállal, képaláírással és kommentekkel bővítve.

A diákok „vették a lapot”, izgalmas problémákat vetettek fel, 16. századi lovagokat, tudósokat, uralkodókat idéztek meg, ugyanakkor a hozzászólások alapján egy-egy történelmi eseményt is bemutattak. Egymás kommentjeire reagálva humoros hozzászólásokat olvashattunk, rengeteg emoticont, emojit, rövidítést használtak, betekintést nyújtva az online térben való jártasságukba is.

A 7-8. osztályosok „feladatlapja” arra sarkallta a csapatokat, hogy több műfajban is kipróbálhassák magukat. A feladat az volt, hogy készítsenek blogot, vagy hozzanak létre blogszerű tartalmakat. Az utóbbi esetben szövegszerkesztő programban vagy papíron is dolgozhattak. Meghatározott tartalmakat kértek: szubjektív blogbejegyzést, amelyben a főszereplő fiú visszaemlékszik a sötétben együtt töltött órákra; interjút az iskolaújság nevében; idézetekkel, zeneszámokkal, versekkel vagy képekkel gazdagított blogot önálló, kreatív tartalommal tovább bővített felületet.

Legtöbben igazi blogot készítettek, de volt olyan csapat is, aki szövegszerkesztő programban dolgozott. Változatos, kreatív munkákat alkottak a csapatok: készítettek rövidfilmet, puzzlet, rádiós tudósítást, írtak verset, könyvajánlót, jellemzést, naplórészletet. Nagyon fontos, hogy a fiatalok csapatban dolgoztak, és közben olyan kreatív, illetve önreflexióra késztető tevékenységeket végeztek, amelyek közelebb vitték őket a könyvek világához.

A Könyvkaland olvasásnépszerűsítő vetélkedő célja az intenzív, élő kapcsolat megteremtése és fenntartása a könyvtár és a diákok között. Ugyanakkor fontos, hogy a résztvevők felismerjék az olvasásban rejlő lehetőségeket, ami a tudás és a jobb iskolai teljesítmény mellett, esély az empátia fejlesztésére, az önbizalom növelésére, és önmagunk megismerésére.

A program létrejöttét pályázat útján elnyert támogatás révén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatta.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve