Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Mesés olvasójáték - Beszámoló

2020.12.28., hétfő

„A mesékben benne van annak a lehetősége, hogy mindazt,
ami a világban rosszul működik, meg lehet változtatni.”

Boldizsár Ildikó

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár szeptember 30-án, a Magyar Népmese Napján indított három fordulós mesés olvasójátékot 10-11 éves gyermekeknek. A játék célja az immár jó olvasási készséggel bíró, negyedikes gyermekek önálló olvasásra ösztönzése volt.

Ebben a korban a népmesei szövegek olvasása sokrétű pozitív hatással bír az anyanyelvi kompetenciák fejlesztésében is: bővül a gyermekek szókincse, javul az olvasási technikájuk, erősödik szóbeli és írásbeli kifejezőkészségük. Ugyanakkor az esztétikai élmény megélése mellett mélyül az olvasó gyermek önismerete és szociális érzékenysége is.

Mindezek ismeretében, a tanév elején minden sepsiszentgyörgyi negyedikes osztályközösség megkapta könyvtárunktól Boldizsár Ildikó Mesék az élet csodáiról című gyönyörű mesegyűjteményét. Ebből a kötetből választották ki a szervező könyvtárosok – Nagy-Bákai Réka és Hollanda Andrea – az elolvasandó meséket, arra biztatva a pedagógusokat, hogy a napi tevékenységek során is használják a könyvet.

Bár a szervezők szerették volna az osztálytermekben, játékos foglalkozások keretében népszerűsíteni a programot, a járványhelyzet miatt személyesen nem sikerült találkozni a gyermekekkel. Így újságban és közösségi oldalon, majd a megyei könyvtár honlapján jelentették meg a feladatlapokat és az elolvasandó meséket. A csapatok e-mailben küldték vissza a megfejtéseket.

A vetélkedőre 47, három tagú csapat jelentkezett, így összesen 141 sepsiszentgyörgyi, negyedik osztályos gyermek vett részt a játékban, részvételüket 19 pedagógus segítette. A három írásos forduló utánra tervezett interaktív vetélkedőről szintén le kellett mondani. Így a döntőbe jutott hat csapat írásos feladatot kapott: mesét kellett írniuk, amelynek témája: a megváltozott élethelyzetükben megtalálni a szépet, hasznosat, értelmeset. A távolságtartás követelménye, illetve az online oktatásból fakadó bezártságérzet enyhítésére kerestek megoldásokat, eszközöket a kitalált mesékben. Inspirációként A repülő hal története című mesét olvasták a gyermekek.

Izgalmas, problémamegoldó történeteket küldtek be a csapatok. A mesecímek is – Barátságmanók, A Lámpásfejű Makimajom és a felhőribizli, A három jóbarát, Hárman a világ tetején, A három barátnő karácsonyi kalandja – a gyermekek kreativitásáról és mesélő kedvéről árulkodnak. Ízelítőként álljon itt egy részlet a Hárman a világ tetején című meséből:

„A friss levegő, a csobogó patak, a dús növényzet, a szép kilátás, a havas hegycsúcsok nagy boldogsággal töltötte el őket, mert szabadok lehettek, önmaguk lehettek. Egész nap sétáltak, gombát szedtek, mókust lestek, forrásvizet ittak, tábortüzet raktak, megnézték a naplementét. Annyira eltöltötte őket ez a látvány és a szabadságérzet, hogy megfogadták, hogy amikor szomorúak lesznek vagy fáradtak, mindig felmennek a hegyekbe kirándulni, természetet látni.”
(Okoskák csapat, Székely Mikó Kollégium)

A díjazott csapatok tagjai könyvcsomagot, kortárs gyermekirodalmi műveket kaptak jutalomként, melyet a Communitas Alapítványtól nyert támogatásból, illetve kiadói adományból állítottak össze a könyvtár munkatársai.

A beküldött megfejtések és fogalmazások azt jelzik, hogy a gyermekek érzékenyek a népmesék üzenetére, öteletesek a történetek továbbgondolásában, és a saját mese megfogalmazásában is. Bár a digitális technika egyre erősebb térhódítása háttérbe szorítja az olvasást, és családon belül is csökken a mesére, olvasásra szánt idő, az online mesés olvasójátékkal sikerült összekapcsolni ezt a két, egymástól távol álló területet azáltal, hogy a résztvevők a világhálót használták a mesék elolvasásához, a feladatok megválaszolásához, illetve a megoldásokat is digitális eszközök segítségével küldhették vissza.

A program főtámogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány volt.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve