Sunteți aici: » Merită citit » Cartea săptămânii pentru copii » Charles Darwin: Originea speciilor

Charles Darwin: Originea speciilor

Marți, 18 martie 2025

Sursă: bookhub.ro și bookstyle.ro

Vârsta recomandată: 7+

La 12 februarie 1809 s-a născut Charles Darwin, înțeleptul victorian cu barbă, a cărui loc în istoria cercetării naturii poate fi determinat cel mai bine prin comparaţie cu acela ocupat de compatriotul său Isaac Newton.  Dacă Newton a pus bazele ştiinţei exacte a naturii, un secol şi jumătate mai târziu Darwin a stabilit fundamentele studiului ştiinţific al istoriei vieţii pe Pământ.

Cartea apărută la Humanitas este ilustrată cald şi explicată limpede, evoluţia devine pentru cei mici prilej de bucurie şi de mirare, de cunoaştere a istoriei, dar şi de pătrundere în familiile celor mai cunoscuţi savanţi care au marcat istoria biologiei. Vom întâlni în carte imagini cu familia lui Charles Darwin sau cu camera sa de lucru, dar şi planşe policrome cu specii de porumbei sau câini (pentru a ilustra ideea de variabilitate, de pildă). Idei pretenţioase (precum aceea că majoritatea variaţiilor sunt inutile) sunt introduse în moduri hazoase şi uşor de înţeles (căprioarele care constată că puiul cu două capete ar fi veşnic nehotărât). De asemenea, idei sensibile (precum cea a rolului jucat în evoluţia speciilor de lupta pentru supravieţuire) sunt prezentate clar şi fără excese (într-o manieră nici hiperprotectoare, nici hiperrealistă).  

Nu în ultimul rând, cartea este onestă, fiind prezentate pe larg dificultăţile teoriei, unele fiind evidente încă din vremea lui Charles Darwin. Mai mult, ele sunt transformate în tot atâtea prilejuri de meditaţie pentru tinerii cititori. Cartea se păstrează pe tot parcursul ei accesibilă, deloc încărcată tehnic, introductivă, dar, la final, este oferită o anexă pentru cei care ar dori să ducă lucrurile mai în profunzime. Astfel, sunt introduse noţiuni mai tehnice precum ADN, mutaţie, epigenetică sau embriologie dar, poate cel mai important, este prezentată o listă cu cele mai frecvente neînţelegeri legate de evoluţie (foarte utilă, presupun, şi părinţilor). Marea sperietoare evoluţionistă, provenienţa omului dintr-un strămoş comun cu celelalte primate antropoide, este, poate,singurul subiect tratat cu excesivă prudenţă. Ceea ce este de înţeles, dat fiind că cititorii, mici şi mari, trebuie familiarizaţi treptat cu idei atât de sensibile, altfel s-ar putea tulbura excesiv emoţional, cum fac şi alte primate.

O carte ofertantă, bine închegată, stimulatoare şi riguroasă, calităţi despre care va trebui să fiţi de acord că sunt greu de găsit la un loc.Recomand cu toată convingerea tuturor părinţilor care cred că familiarizarea timpurie, corectă şi nuanţată a celor mici cu marile idei ştiinţifice este importantă, dar şi adulţilor care ar dori să îşi clarifice noţiunile fundamentale care susţin ideea evoluţiei,  cu siguranţă una dintre cele mai fertile idei care au apărut vreodată în mintea umană.

Textul este susținut de ilustrații foarte frumos realizate – hărți, diagrame, insectare, multe animale, păsări, insecte și plante – totul pentru o mai bună înțelegere a teoriei lui Darwin.

Catalog online