Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

A hajótörött - Gazda József regényének bemutatója

2016.10.28., péntek 18:00

Gazda József kovásznai író frissen megjelent, A hajótörött című regényének bemutatója lesz 2016. október 28-án, pénteken 18 órától könyvtárunk Gábor Áron termében. A rendezvényen a szerző beszélgetőtársa: Tulit Ilona.

Gazda Józsefnek kiemelt témája a magyar nemzet viszontagságos, mégis felemelő sorstörténete.

Ebbe a szerzői vonulatba illeszkedik A hajótörött is, amely 1956-ban, de még a magyar szabadságharc előtti hónapokban játszódik a kor Romániájában. A regény eseménysora 1956 júliusában egy erdélyi kisvárosban indul, és október 23-a reményfényének felragyogásával zárul. Vágó György sorsán keresztül jeleníti meg ezt a elrémítő kort, amelyet Lenin és Sztálin neve fémjelez, s amelynek az iszonyata fölött átnéz a világ, s amelyben a kisebbségi sorsban élő magyarokra kettős bilincs szorult: a többségi elnyomásé és a kommunizmus szörnyeszméjéé. Ezt a sorsot teljes valójában még mindig nem írta meg az irodalom.

Gazda József könyvében a lét peremére sodort kisember nézőpontjából megidézett 90 napban elbeszélt időbe fél évszázad ijesztő történései sűrűsödnek: Kelet-Európa és a többszörösen is megpróbáltatott erdélyi magyarság sorsa. A lendületes, szenvedéllyel megírt, 420 oldalas könyv a nézőpontok és szólamok váltogatásával folyamatosan megszólítja, állásfoglalásra készteti az olvasót, olyan kérdésekben mint ezek: élesen szembeállított szélsőségek között volt-e, van-e elfogadható középút? kárpótolhatja-e az áldozatot saját erkölcsi felsőbbrendűségének tudata? a világ hajótöröttjeinek volt-e cselekvési vagy választási lehetőségük? meddig terjed az egyes ember személyes felelőssége? stb.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:

Kettős elnyomásban

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve