Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Könyvkelengye

A Bod Péter Megyei Könyvtár, a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület (2019-től) és Sepsiszentgyörgy város Helyi Tanácsa 2010 óta működteti a Könyvkelengye programot, amelynek keretében a sepsiszentgyörgyi újszülöttek (kisgyermekek 3 éves korig), illetve szüleik könyvcsomagot kapnak ajándékba. Ez gyermekkönyveket, olvasással kapcsolatos tájékoztatót és a baba, valamint az egyik szülő nevére kiállított könyvtári belépőt tartalmaz. A csomag átvehető könyvtárunk gyermekrészlegén, valamint a fiókkönyvtárban a nyitvatartási idő alatt. A belépők elkészítéséhez szükséges a szülő személyi igazolványának és a baba születési bizonyítványának a felmutatása.

2019 óta a program szervezésében és lebonyolításában részt vesz a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület is.

A Könyvkelengye program fő célja felhívni a figyelmet arra, hogy remek szórakozás az egész család számára a könyvtárba járás, a tartalmas és szép gyermekkönyvek lapozgatása, olvasása, miközben a gyermek észrevétlenül fejlődik olvasóvá, könyvszerető emberré.

A program célja, hogy:

• erősítse már zsenge kortól a könyv iránti érdeklődést;
• segítséget nyújtson a szülőknek az olvasásra nevelésben, a gyermeknek a szervezett oktatásba való bekerülése előtti korban;
• szorgalmazza a tartalmas és kellemes szülő–gyermek együttlétet;
• tegye érdekeltté a szülőt és távlatilag a gyermeket is a könyvtár szolgáltatásai és mai szerepe, haszna iránt.

A csomag tartalma:

Egy példány a Gutenberg Kiadó következő lapozóiból: Lászlóffy Aladár Bukfencóra című verse Orosz Annabella rajzaival vagy Kányádi Sándor Kakasszótól pacsirtáig című verse Kürti Andrea illusztrációival. A vastag kartonból, lekerekített sarkokkal készített könyvecskékkel már hathónapos koruk után játszhatnak a babák, a szülők közösen nézegethetik velük a képeket, hangosan mondhatják a ritmusos szöveget.
• Harcos Bálint Szofi tüsszent című mesekönyve (Pozsonyi Pagony, 2017), amelyet a spanyol illusztrátor, Cristina Quiles fergeteges rajzai díszítenek és egészítenek ki. Kevés szöveget, sok-sok huncut kisgyerek képét és tiritarka zoknik rajzát tartalmazza ez a könyv. Szofi tüsszentése indítja el a láncmesét, amelyben mindenki szalad a kislány után, hogy felhúzza a zokniját: a mama, a szomszéd bácsi, a lufiárus, a kertész, a pénztáros néni, a fél város és a fél világ. Természetesen a végén a mama oldja meg a helyzetet, felhúzza a durcás Szofi lábára a zoknit, és hazaviszi őt. Ezt a könyvet 2 éves kortól ajánljuk olvasásra és közös böngészésre.
Könyvkalauz kicsiknek és nagyoknak címmel a könyvtár munkatársai által összeállított tájékoztató füzet: ötleteket és javaslatokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy mit tehet a szülő már az első években annak érdekében, hogy a későbbiekben gyermeke jó olvasóvá váljon, az iskolában sikeres legyen, majd önmagát folyamatosan olvasással is fejlesztő felnőttként találja meg helyét a világban.
• Könyvtári belépő a baba és az egyik szülő számára.Az újszülötteknek szánt Könyvkelengye-ajándékcsomag a kisgyermek három éves koráig vehető át.

2024 áprilisig 1787 sepsiszentgyörgyi újszülött és családja részesült a magyar, román vagy kétnyelvű tartalommal ellátott Könyvkelengye-csomagban. A program alkalmi kiterjesztése révén 2024 április végéig összesen 5765 sepsiszentgyörgyi tanuló kapott ajándékba egy-egy könyvet.

Képes beszámolóink itt olvashatók:

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve