Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Könyvkelengye

Könyvtárunknak és Sepsiszentgyörgy municípium polgármesteri hivatalának fenti elnevezésű közös programja keretében a 2010. április 20. után világra jött sepsiszentgyörgyi újszülöttek, illetve szüleik könyvcsomagot kapnak ajándékba. Ez gyermekkönyveket, olvasással kapcsolatos tájékoztatót és a baba nevére kiállított könyvtári belépőt tartalmaz. A csomag átvehető könyvtárunkban a nyitvatartási idő alatt, a szülő személyi igazolványával és a baba születési bizonyítványával.

A Könyvkelengye program fő célja felhívni a figyelmet arra, hogy milyen remek szórakozás lehet az egész család számára a jó és igényes gyermekkönyvek lapozgatása, olvasása, miközben a gyermek észrevétlenül fejlődik olvasóvá, könyvszerető emberré.

A program:

  • az olvasásra nevelést szolgálja a szervezett oktatásba való bekerülés előtti korban (0-3 év);
  • erősíti zsenge kortól a könyv iránti érdeklődést;
  • szorgalmazza az értelmes és kellemes szülő–gyermek együttlétet;
  • érdekeltté teszi a szülőt és távlatilag a gyermeket is a könyvtár szolgáltatásai és mai szerepe, haszna iránt.

A csomag (orientatív) tartalma*:

  • a Cirkusz című kisméretű, karton lapozó, amellyel hat hónapos kor után már játszhatnak a kisbabák, nézegethető, forgatható;
  • a Ciróka-maróka - mondókák, versek, játékok kicsiknek című mondókáskönyv (Társ kiadó, Sepsiszentgyörgy): a szülőknek nyújt segítséget. Gyakran dúdolunk, játékos ritmusokkal próbáljuk meghittebbé varázsolni a kisbabával való együttlétet. A kötet altatókat, ringatókat, arcmutogatókat mosdatókat stb. tartalmaz, amelyek az első mozdulatokat, érintéseket varázsolják játékossá, fejlesztve közben a meghitt szülő–gyermek kapcsolatot, és rengeteg alkalmat szolgáltatva arra, hogy a kisbabával megismertessük a környező világot;
  • József Attila Altató című verse, lapozó-formában (Pozsonyi Pagony Kiadó, Budapest, 2007), Gyöngyösi Adrienn varázslatos rajzaival. Az egyéves körüli kisbabáknak már jó móka. Ebben a korban imádják az ismétlődő verseket, a rímet, refrént. A mesés hangulatú rajzokat is szívesen nézegetik a kemény kartonból készült, „elnyűhetetlen” kiskönyvben;
  • Marék Veronika Boribon-sorozatának (Pozsonyi Pagony Kiadó, Budapest) valamelyik darabja. Kevés szöveget, sok képet tartalmaznak ezek a könyvek. A mesék a kisgyerek mindennapjaiból ismert helyzetekről szólnak (Boribon beteg, kirándul stb.), amelyekkel könnyű azonosulni. Két éves kor körülieknek ajánlott.
  • Könyvkalauz kicsiknek és nagyoknak címmel a könyvtár munkatársai által összeállított tájékoztató füzet: ötleteket és javaslatokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy mit tehet a szülő már az első években annak érdekében, hogy a későbbiekben gyermeke jó olvasóvá váljon, az iskolában sikeres, jó tanuló legyen.

2019 decemberéig 1243 sepsiszentgyörgyi újszülött és családja részesült a Könyvkelengye-csomagban.

A program alkalmi kiterjesztése révén 2011-ben, a tanév végén, a sepsiszentgyörgyi IV. osztályosok, a 2011-2012-es tanév elején a VIII. osztályt kezdők, 2012 elején és 2013 májusában a városban tanuló XII. és XIII. osztályosok, 2014 tavaszán, valamint 2015 és 2016 nyarán az első osztályosok, 2019 őszén pedig a második osztályosok is kaptak egy-egy könyvet ajándékba (összesen 5122 diák).

Lásd képes beszámolóinkat itt:

Az újszülötteknek szánt Könyvkelengye-ajándékcsomag visszamenőleg is igényelhető (a 2010. április 20. után világra jöttek esetében), addig, amíg a kisgyermek betölti harmadik életévét.

Kérjük, támogasson bennünket egy olyan kérdőív kitöltésével (kb. 10–15 percet vesz igénybe), amelynek révén a program működését, hatékonyságát, szerepét kívánjuk felmérni, további lebonyolítása jobbításának érdekében.

Ide kattintva letölthető, kitöltése után pedig csatolmányként a e-mail címre lehet visszaküldeni. Köszönjük!

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve