Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

A monyók birodalmában – Gergely Edó könyvbemutatója

2016.04.20., szerda 13:00

Újabb monyókalandok várják Gergely Edó olvasóit: a 2012-ben megjelent Monyómesék sikere után folytatódik a két párhuzamos világban játszódó történet. Az emberekkel egy fedél alatt élő, különös lények, a monyók – akik többnyire láthatatlanok vagy elképzelhetetlenül aprók – életét egy nyár során követhetjük végig az új, Monyónyár című meseregényben (Koinónia, 2015).

Gergely Edó Olthévízen született 1978. április 11-én. Szülőfalujában, valamint Sepsiszentgyörgyön, Bukarestben, Debrecenben, Eurajokiban, Savonlinnaban és Helsinkiben tanult. Tanított Olthévízen és Helsinkiben, általános iskolákban, 2004 és 2008 között pedig a Bukaresti Tudományegyetemen, a Hungarológia Tanszéken finn nyelvet oktatott, harmadik, választható nyelvként. Egy tanévet a kolozsvári Waldorf Iskolában is tanított magyar nyelvet és irodalmat.

Első szépirodalmi írásai az Ághegy című skandináviai magyar irodalmi és művészeti lapfolyamban, illetve a Romániai Magyar Szó Színkép című kulturális mellékletében jelentek meg. Közölt továbbá cikkeket, esszéket, meséket az Irodalmi Jelenben, a Magyar Közoktatásban, a Magyar Ligetben, a Napszigetben, a Korunkban, a Krónikában, a Napsugárban és a Szivárványban. A Cimbora ifjúsági folyóiratban saját rovata van, Edóságok címmel. A Transindexen a Holt költők rovat egyik rendszeres közlője volt 2013 februárjáig. 2010 júliusa óta a Vasárnap című katolikus újság havi meserovatába is ír.

2012-ben a kolozsvári Koinónia Könyvkiadónál jelent meg első önálló gyermekkönyve Monyómesék címmel. Az Ábel Kiadó 2013-ban jelentette meg második meséskönyvét Mese az élet virágáról címmel, majd 2014-ben Macska bazsalikommal című publicisztikakötetét. Legutóbbi könyve, a Monyónyár 2015 novemberében a Koinónia Kiadó gondozásában jelent meg.

Díjai: 2006 – Finnagora kortárs finn műfordítói verseny különdíja; 2013 – Aranyvackor, Koinónia Különdíj, Nimród és Napos című meséjéért (illusztrátor társa: Moldován Mária).

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:

Kalandozás a monyók világában
Monyóságok Edó-módra

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve