Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Balla Margit: Bibi és Kifli

Forrás: hintafa.blog.hu

Balla keresetlen egyszerűséggel indítja a két jóbarát barátságát. Ez a kedvességgel teletűzdelt, a gyermeki gondolkodás egyszerű naivságát is megmutató hangulat a kötet végéig megmaradt.

Bibi és hűséges barátja Kifli olyan egyszerű kalandokat élnek meg, mint a bevásárlás a piacon, vagy eltévedés egy ködös téli napon a parkban. Kifli kutya töretlen optimizmusát kiemeli a szerzőtől kapott állandó jelzője. Ő az, “aki mindig a legjobbra gondol”. Apró és talán lényegtelennek tűnő részlet, de ezektől is lesz olyan szelíden kedves hangulata a mesének.

Ez a mese is azok közé tartozik, ahol a felnőtt szereplő teljesen hiányzik a gyerek életéből. Mindig érdekes megoldásnak találom, de a gyerekek számára cseppet sem fura -ahogy annak idején Maszat jövés-menését is teljesen természetesen kezelték-, hogy Bibi, Kifli kutyával kettesben kószál a városban, figyelik a felnőttek rohanó világát, kicsit kívülállóként, picit gyökértelenül, de nem magányosan.

A két barát társasága hamarosan egy macskapajtival bővül Madame Loulou személyében. Jönnek-mennek könyvesboltba látogatnak, gondoskodik a két négylábú a beteg Bibiről, nyaralást terveznek, karácsonyoznak. Egybefonódik és átjárja egymást a fantázia és a valóságként is felfogható részletek. Egyszerű és befogadható aranyos, ovis történetek, amik az elejétől a végéig érdekesek és élvezetesek maradnak a kutya- és macskarajongók számára is

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve