Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Cseke Gábor: Sorsok könyve

2017.10.18., szerda 18:00

Cseke Gábor csíkszeredai költő, író Sorsok könyve című kötetének bemutatójára kerül sor a VIII. Székelyföld Napok keretében 2017. október 18-án, szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Olvasótermében. A szerző beszélgetőtársa Sarány István szakíró, a Hargita Népe napilap főszerkesztője. Házigazda Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

A csíkszeredai Hargita Népe Kiadónál idén megjelent könyv három nagy részre tagolódik. Az első a csíksomlyói árvaházban felnőtt gyermekek sorsát mutatja be, a második egyéb területeken is kiemelkedő orvosok sorsát ismerteti, egy olyan szakmában dolgozókét, „amely nem véd meg olyan traumáktól, amelyeket az embertársaink okozhatnak”, a harmadik rész pedig székelyföldi történeket tartalmaz, meghatározó személyiségek életén, munkásságán át mutat be változatos életutakat. Emellett a kötetben szó van a csíkszeredai mozi homlokzatán található, Zsigmond Márton képzőművész által alkotott óriásmozaik viszontagságos történetéről is. A kötetet műfajilag olvasónaplónak tekinti szerzője.

Cseke Gábor 1941-ben született Kolozsváron. Középiskolai tanulmányait a helybeli Brassai Sámuel Középiskolában végezte el 1957-ben, majd 1962-ben diplomázott a Babeș-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán, magyar nyelv és irodalom szakon. 1962 és 1979 között az Ifjúmunkás vidéki tudósítója, majd főszerkesztő-helyettese, 1968-tól pedig főszerkesztője volt. Egy évtizedig volt az Előre főmunkatársa, majd a rendszerváltás után – egészen 2003-as nyugdíjazásáig – a Romániai Magyar Szó szerkesztője és szerkesztőségi főtitkára. Jelenleg Csíkszeredában él, aktív részt vállalva a város művelődési életéből. Jelentős a műfordítói tevékenysége is.

Fontosabb kötetei

  • Bármely rendelést vállalok. Regény (Kriterion, 1982)
  • Tükörterem. Válogatott versek (Pallas-Akadémia, 2005)
  • Lírai tőzsde. Fontos versek (Irodalmi Jelen Könyvek, 2006)
  • Csöndfűrész zenéje. Álmodott versek (PontFix, 2006)
  • Jelentések magamról. Emlékezések ellenfényben (Polis, 2009)
  • A bozót. Regény (Pallas-Akadémia, 2008)
  • Szerpentin vándora. Szigorúan válogatott versek (Polis, 2010)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve