Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Farkas Kinga (szerk.): Tündérország napszámosa – Benedek Elek-olvasókönyv

Farkas Kinga (szerk.): Tündérország napszámosa – Benedek Elek-olvasókönyv

Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület - Bod Péter Megyei Könyvtár - Kovászna Megyei Művelődési Központ, Sepsiszentgyörgy, 2009.

Benedek Elek születésének 150., halálának 80. évfordulója alkalmából készült, olvasókönyvként elképzelt emlékkötet ez a könyv, mindazoknak szántan, akik a Kisbaconban született és ugyanitt elhunyt jeles író, költő, kultúrember élete és pályája iránt érdeklődnek.

„Honatya akarok lenni, Székelyországot Tündérországgá fogom varázsolni, csak egyszer ott legyek, ott! Nincs más programom”- ezzel a mondattal indult Székelyföldet képviselni a budapesti parlamentben Benedek Elek, akinek rendkívüli munkabírása hét határon innen és túl is híres volt. A kötet szövegeiből kirajzolódik egy összetett Benedek-portré: a szűkebb pátria és az időtálló értékek iránti hűség, az álmodott-remélt Tündérország szellemi napszámosának arcmása.

Az ilyen jellegű kiadói vállalkozásban időbeli és terjedelmi korlátok, de más szubjektív okok miatt is lehetetlen teljességre törekedni. Ily módon ez az olvasókönyv is annak a látásmódnak képezi keresztmetszetét, amely 2009-ben Benedek Elek alakját, munkásságát a figyelem előterébe állította, szak- és szépírók, valamint az irodalommal értő módon foglalkozó diákok szemszögéből és értelmezésében. A kötetben szereplő, kevésbé ismert Benedek- publicisztikák, illetve fotográfiák szintén ezt a mozaikképet gazdagítják. Tartalma arra alkalmas, hogy a különböző érdeklődésű és korú olvasók haszonnal forgassák ezt a könyvet, figyelemmel és beleérzéssel olvassák, hiszen végső soron üzenete az, amit Benedek Elek egy élet céljaként és tétjeként elérni remélt: a széles látókörű műveltség, a nyitott szellem diadala a múló idő és a mindennapok lelki-erkölcsi koloncai fölött.

A könyv szerzői közül (a kötetbeli szereplés sorrendjében): Farkas Árpád (Benedek Elek ölelő karjában), Ferenczes István (Tengerszemem, Utóirat), Vári Attila (A kitapintott csoda-ország), László Noémi (Mese), Vaszilij Bogdanov (A Szélleányok és Világszép Nádszálkisasszony), Szabó Róbert Csaba (A három cigányfi esete Horác Vidorral), Fekete Vince (A mese vége), Szántai János (Mandala és a Fekete király) - Lengyel László (Változatok a hűségre), Perjámosi Sándor (Az író fegyvere a toll, A Benedek Elek-szakirodalom), Szabó Zsolt (A honnak is atyja szeretnék lenni), Hegedűs Imre János (Népnevelés, jöjjön el a te országod!), Sándor Boglárka (Cilikétől Szendy Ilkáig), Mészely József (Nem untam meg pásztorod lenni...), Végh Balázs Béla (A színvonalas tartalom védelmében), Merényi Hajnalka (Az első erdélyi gyermeklap), Bardócz Orsolya (A kisbaconi versekről), Benedek Szabolcs (Apáról fiúra), Kónya Ádám (Alkotó utódok Elek apó családjában).

A könyvről a Cimbora folyóirat honlapján ide kattintva lehet olvasni.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve