Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Holnaptól tegnapig: Benedek Tibor háborús naplójának bemutatója

2023.12.15., péntek 17:00

2023. december 15-én, pénteken 17 órától a Holnaptól tegnapig. Benedek Tibor háborús naplója című könyv bemutatójára kerül sor könyvtárunk Gábor Áron termében.

Benedek Huszár Botond jogutóddal, a napló sajtó alá rendezőjével Király István, a kötetet megjelentető marosvásárhelyi Mentor Könyvek Kiadó vezetője beszélget.

Három generáción át őrizték gondosan az örökösök az eredeti kéziratot, amely hadtörténeti jelentőséggel bír. A könyv célja megismertetni az olvasóval a második világháború egyik frontján 1944. szeptember és 1945. augusztus között zajló eseményeket, a kisbaconi Benedek Huszár Tibor hadapród saját élményein, szűrőjén keresztül.

A kézirat különlegessége, hogy nagyon pontosan, napról napra kalauzolja végig az olvasót a különböző helyszíneken, országrészeken, országokon, ahol éppen dúlt a háború. A kézirat szerzője fotókkal és kézzel rajzolt térképekkel dokumentálta az említett kor eseményeit, valamint pontos adatokat vezetett arról, hogy kik tartoztak az ő századába, kik irányították őket. Emellett arról is készített feljegyzést, hogy munkatáborba kerülésük során kikkel volt együtt szabadulásukig.

Berekméri Árpád Róbert előtanulmánya és Király István utószava tudományos kiegészítésekként támasztják alá az emlékiratot.

A könyv a helyszínen megvásárolható lesz.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a rendezvényen!

Sajtó visszhang:

Háborús naplót mutattak be

Fotó: BPMK

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve