Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Jon Fosse: Reggel ​és este

Forrás: gaboolvas.blogspot.com

A regény a felszínen egyszerű, hiszen megszületik egy ember, Johannes, ennek szemtanúja az apja, Olai. Az ő érzelmeit, gondolatait ismerjük meg, majd évekkel később ugyanaz az ember meghal. A két részből álló történet a születéstől halálig követi egy ember életét. Az első részében tehát Johannes születéséről, a második részben pedig haláláról olvashatunk. Ahogy a második rész kibontakozik, röpke bepillantást kapunk Johannes életének kulcsfontosságú elemeibe, de ezek csak jelzés-szerűen villannak fel. Mégis kerek a történet. Fosse egyszerűen, sallangmentesen, lényegretörően ír. Csodálatos módon mutatja meg nekünk Johannes életének kezdetét és végét, a köztes történéseket. Élet. Születés. Emlékek. Család, barátok és... a végső lezárásnak a halál.

Egyszerűségében is brilliáns, ahogyan Johannes átutazik abba a másik világba. A születés élménye tudatosabban él bennünk, hiszen a távozás után már nem mesélhetjük el a megélt helyzetet. Misztikusabb is talán. Volt itt egy ember, köztünk élt, egy olyan életet, amiben volt öröm, bánat, számtalan fontos vagy kevéssé fontos történés, mégis a megnyugvás tudatában zárul. Többször olvasós, úgy érzem. Amikor már nem kellenek szavak sem, elmerülhetünk saját életünkbe, emlékeinkbe, mielőtt leszállna az este. A letisztult borító tökéletesen kifejező, jól illik a történethez.

Valójában nem sok történik a regényben, mégis valahogy egy kerek, megélt élet egésze bontakozik ki előttünk. Az olvasó emlékei, élményei elkerülhetetlenné teszik az azonosulást. Fájón borzongató, gyönyörűen megindító és elgondolkodtató. Fosse-nál és más skandináv írókhoz hasonlóan, a narratívát a természet irányítja. Jon Fosse egy egész élet részleteit mutatja be, élesen tömörítve. Tetszett a stílusa, egy újabb skandináv író, aki megnyert engem. Keresni fogom a további köteteit is.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve