Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Közönségtalálkozó: OCTAVIAN SOVIANY Sepsiszentgyörgyön

2024.01.17., szerda 18:00

A Román Kultúra Napja alkalmából portrébeszélgetésre és könyvbemutatóra kerül sor 2024. január 17-én, szerdán 18 órától könyvtárunkban. Az est meghívottja OCTAVIAN SOVIANY költő, író, akinek egyik, díjnyertes verskötete a napokban jelent meg magyar fordításban, Magellán sarka címmel, KIRÁLY ZOLTÁN átültetésében, a marosvásárhelyi Lector Kiadónál.

Az eseményen a szerző beszélgetőtársa ADRIAN LĂCĂTUȘ brassói irodalomkritikus és a kötet fordítója, valamint jelen lesz a Lector Kiadó igazgatója, GÁLFALVI ÁGNES.

Házigazda: Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár vezetője.

Octavian Soviany költő, prózaíró, műfordító, irodalomkritikus 1954-ben született Brassóban. A kolozsvári egyetem bölcsészkarának elvégzése után újságíróként és szerkesztőként dolgozott, illetve román és világirodalmat tanított. Számos vers-, próza- és drámakötete jelent meg, írásait angol, bolgár, francia, német, lengyel, magyar, spanyol és szlovén nyelvre fordították.

A Magellán sarka c. kötet versei kulturális utalásokkal gazdagon fűszerezett pszeudo-útleírások, egyúttal a történelem poros archívumaiban tett kitérők, nosztalgikus séták a művészet és az irodalom múltjában. A szerző itt egy olyan Európa erősen személyre szabott térképét építi fel, amelyet az önmegsemmisítésre való titkos törekvés kísért. A könyv eredetije 2014-ben elnyerte az Év Verskötete díjat Bukarestben.

A rendezvényt a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Lector Kiadó szervezi, partnerségben a brassói Transilvania Egyetem Bölcsészkarával.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtó visszhang:

Utak és jelek

Fotó: BPMK

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve