Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Szabó Róbert Csaba a pulzArt5 fesztiválon

2017.09.03., vasárnap 12:00

Szabó Róbert Csaba író, szerkesztő lesz vendége a sepsiszentgyörgyi pulzArt kortárs összművészeti fesztivál idei kiadása keretében sorra kerülő kettős irodalmi eseménynek.

Ennek első felvonása a Szimpla kávéházban Erdélyi romtörténetek címmel lezajló, happeningszerű nyílt felolvasás a szerző Fekete Dacia – Erdélyi rémtörténetek (2012) című novelláskötetéből, 12 órai kezdettel, az író jelenlétében. (A könyv fülszövegéből: „Kolozsvár, Nagyszeben, Herkulesfürdő, a Duna-delta és az erdélyi havasok több titkot rejtenek, mint gondolnánk: különös gyilkosságok, visszajáró halottak és megmagyarázhatatlan jelenések történeteit. Olyan történeteket, melyeket még egymás között is csak suttogva mesélnek egymásnak a városok és falvak lakói, de még inkább ideges pisszegéssel hallgattatják el azt, aki felidézi őket. Hiszen ki akarná, hogy torkon ragadja a jeges rémület, ereiben megfagyjon a vér, és azt se tudja, hol a határ a valóság és a képzelet játékai közt?”)

A második felvonás keretében 18 órai kezdettel, szintén a Szimpla kávéházban, Szabó Róbert Csabával, közönségtalálkozója során, Részeg Imola egyetemi oktató beszélget meghívottunk munkásságáról, alkotói világáról, hangsúlyosan a szerző 2016-ban megjelent, Alakváltók című, első regényéről. Ez tágabb értelemben a Gheorghe Gheorghiu-Dej uralma alatt álló Románia helyi és időbeli koordinátái között zajlik, címe azokra a változásokra utal, amelyeken az emberek átmennek a hatalomnak való megfelelés kényszere folytán. A szerző így fogalmaz könyvéről: „Azért vonzott ez a világ, mert egy kalandos történetet láttam benne. Olyan könyvet akartam írni, amilyeneket én is szerettem gyermekkoromban olvasni: hogy lőjenek benne.”

Az 1981-ben Szilágybagoson született, jelenleg Marosvásárhelyen élő író 2006-ban debütált Az egész Antarktisz kontinens (a látás, a hallás, az ízlelés, a hang, a tapintás és a szív elvesztése)című novelláskötettel, amelyet újabb három könyve követett (Kutyák birodalma, 2009; Temetés este tízkor, 2011; Fekete Dacia – Erdélyi rémtörténetek, 2012). Irodalmi munkássága mellett 2005-től a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat honlapért felelős szerkesztője, 2008-tól 2010-ig főszerkesztő-helyettese. Prózakötetei mellett drámák, rádiójátékok és forgatókönyvek szerzője. Több jelentős szakmai elismerés és rangos ösztöndíj, így a Csiki László-díj (2012), a Pro Cultura Díj Marosvásárhely (2016) és a Mészöly Miklós Díj (2017) birtokosa.

Fotók a rendezvényről IDE és IDE kattintva.

Sajtóvisszhang:

Négyen a Daciaban

Dacia, alakváltás (pulzArt)

Kortárs kultúra sűrítve

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve