Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Szűz Mária jegyese - Könyvbemutató és közönségtalálkozó Milbacher Róbert íróval

2016.11.05., szombat 20:30

Az idei Margó-díjas Milbacher Róbert magyarországi író könyvbemutató estje lesz 2016. november 5-én, szombaton, 20.30 órától Sepsiszentgyörgyön, a Tein Teaházban, könyvtárunk társszervezésében. Meghívottunk beszélgetőtársa Szegő János irodalomkritikus, a budapesti Magvető Kiadó szerkesztője, a rendezvény házigazdája Murányi Sándor Olivér író.

Egy falu valahol Magyarországon, valamikor a közelmúltban vagy a lassított jelenben. Egy hely, ahol minden megtörténik, ami emberrel megtörténhet. Egy kockás füzet, amibe a különc Bizdó Józsika állandóan jegyzetel; azt is, amit lát maga körül, de még inkább azt, amit hall. A történetekben a mendemondák, a pletykák, a tabuk és a hiedelmek működésükben mutatják meg a trauma, az amnézia és a közösségi emlékezet összekapcsolódásait.

A Szűz Mária jegyese ötletesen gondolja újra a novellaciklus műfaji lehetőségeit és kereteit. Ebben a könyvben az otthonos és az otthontalan, az ismerős és az idegen nem ellentétei, hanem inkább következményei egymásnak. Mert mindenkinek jár egy külön bejáratú Macondo.

Eleven, ironikus, lendületes próza Milbacher Róbert kötete, a Szűz Mária jegyese, amely nemcsak érdekes olvasmány, hanem izgalmas bemutatót ígér.

Milbacher Róbert 1971-ben született Kaposváron. A várostól nem messze, egy Nagybajom nevű faluban élt. Tanulmányait Szegeden, az egykori JATE (ma SZTE) magyar-történelem szakán végezte. Itt doktorált 1999-ben a XIX. századi magyar irodalomból. Azóta is a korszak kutatója. Négy könyve jelent meg a témában, többek között az irodalmi népiesség akkulturációs kérdéseiről, illetve Arany Jánosról mint kulturális konstrukcióról. Legutóbbi tanulmánykötete (Bábel agoráján) a nemzeti irodalom emblematikus szövegeit értelmezi újra. Rendszeresen közöl kortárs kulturális és irodalmi kritikákat. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem tanára, egy Pécshez közeli, mecseki faluban él.

A Szűz Mária jegyese első prózakötete, amely azonnal rangos szakmai elismerésben és kiváló kritikai és közönségfogadtatásban részesült.

A könyvbemutatóra sor kerül ugyanaznap, november 5-én, 18 órától, Kézdivásárhelyen, a Vigadó Galériában is.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:

Könyv az emberségről

A falu világa novellákban

Legyen hangja ezeknek az embereknek

Fotó: Henning János

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve