Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Tabuk és távolságok - Kovács Levente szerzői estje

2021.06.08., kedd 18:00

A fenti címmel kerül sor Kovács Levente marosvásárhelyi író, egyetemi tanár szerzői estjére és Trinidad messze van című legutóbbi regényének bemutatójára a könyvtárunk Gábor Áron-termében 2021. június 8-án, kedden, 18 órától. A rendezvényen a szerző beszélgetőtársa Nagy Miklós Kund marosvásárhelyi művészeti szakíró, szerkesztő. Felolvasnak: László Zsuzsa és Tulit Éva színművészek. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Kovács Levente 1940-ben született Marosvásárhelyen, egyetemi tanár, színházi rendező. Több színháztörténeti szakmunka (társ)szerzője, szépírói munkássága bő hét éve kezdett kibontakozni, kötetei megjelenésével: Időutazás. Történetek a hatvanas évekből (elbeszélések, 2013); És jött az aranykor. Majdnem tényregény (2016); A megoldás (regény, 2017); A nimfa mosolya (regény, 2018), Trinidad messze van (regény, 2019).
Mindegyik munkája bizonyos mértékben saját ihletésű, ám míg az első két kötet erősebben kötődik a szerző életéhez, addig a harmadik a fantázia világába kalauzolja el olvasóját.

A Trinidad messze van kényes kérdést feszeget, egy apa és lánya viszonyát, olyan helyzetben, hogy – a szülés utáni trauma nyomán – a főszereplő anya nélkül marad, csecsemőkorától édesapja neveli. A lány kamaszkorában jön rá, hogy lehet másfajta kapcsolat apa és lánya, férfi és nő között, de odáig hosszú út vezet...

A könyv fülszövegéből: „Voltak, vannak, lesznek tabuk, melyekbe beleütközik az ember. Van, aki megtorpan és aláveti magát a tabuknak. Van, aki megpróbálja megszegni a tabukban megtestesülő parancsolatokat. Van olyan ember, aki nem is tud a tabukról, s amikor váratlanul találkozik valamely erős tilalommal, összeomlik a felismeréstől, hogy tehetetlen. (...) Van olyan, aki felveszi a harcot az önmagában rejlő vággyal, amely a tabu(k) megszegésére ösztönzi. Ez talán a legnehezebb, mivel az embernek önmagával kell harcolnia. (...) Ez a történet egy ilyen harc története. A szabadulás csak nagy áldozatok – a saját vágyak leküzdése – révén lehetséges. S az ígéret földje messze van…”

Az esten a szerző kötetei megvásárolhatók lesznek.

A rendezvényen legtöbb 60 személy vehet részt, kötelező a maszkviselés és a távolságtartás. A helyek elfoglalása az érkezés sorrendjében történik.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:
Tabuk és távolságok bűvületében

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve