Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Új könyvtári szolgáltatások fejlesztési lehetőségei

- kétnapos interaktív képzés a megyei könyvtár olvasószolgálata munkatársainak -

A pandémia okozta szervezeti változások kezelésétől a szolgáltatásfejlesztés lehetőségéig címmel gondolatébresztő beszélgetéseket és hasznos tanácsokat nyújtó, kétnapos képzésen vett részt a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár székhelyén az intézmény 15, többségében olvasószolgálati munkatársa 2021. szeptember 20-án és 21-én. Péterfi Rita, a budapesti Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum főigazgatója, illetve a budapesti Könyvtári Intézet munkatársa, trénere vezette a képzés résztvevőit a helyzet- és problémafeltárás, a megoldáskeresés és összegzés folyamatában.

A képzés első felében a könyvtárosok a változásokban rejlő lehetőségekről hallgattak előadást, amelyben szó volt az együttműködés és a gyűjtemények kínálta esélyekről és a szolgáltatások fejlesztéséről (pl. webináriumok, chatkönyvtárosi szolgáltatás, tematikus városi séták szervezése).
Az előadás áttekintést nyújtott az elmúlt másfél év újszerű, a továbbiakban is alkalmazható könyvtári szolgáltatásairól, hangsúlyozva az online tér nyújtotta lehetőségeket, valamint az egyébként is hátrányokkal küzdők támogatását.

A folytatásban a jelenlévők kiscsoportos tevékenység során térképezték fel a házigazda intézmény új szolgáltatásait, amelyeket a járványhelyzet áthidalására találtak ki, és vezettek be annak munkatársai az elmúlt másfél év során. A szolgáltatások összegzését követő kötetlen beszélgetésen áttekintették, hogy milyen eszközökkel, tevékenységekkel lehet a könyvtárhasználatot a pandémia előtti szintre hozni.

A képzés második napjának kezdetén a résztvevők, meglepetés-elemként, a borsi Rákóczi-kastély felújításáról szóló, élményszerű előadást hallhattak-láthattak a képzés trénerével érkező Wittinger Zoltán műépítésztől, a Magyar Építész Kamara tagjától.
Ezt a járvány időszaka alatt született, új közkönyvtári stratégiákról és szolgáltatásokról szóló beszélgetés követte.

A nap hátralévő részében a könyvtárosok megismerkedtek egy könyvpiaci újdonsággal, a szöveg nélküli képkönyvvel (csendes könyv), azt tanulmányozták és felhasználhatóságával foglalkoztak, majd kiscsoportos tevékenység során a Nézve olvasd! interaktív módszerbe nyertek betekintést.

A képzés segítséget nyújtott a járvány miatt a könyvtárak életében bekövetkezett szervezeti, illetve munkaszervezést érintő változások kezeléséhez, hozzájárult a kollégák motiválásához és a járványhelyzet lejárta utáni visszarendeződési folyamat megtervezéséhez.

Tartalmas, jó hangulatú szakmai együttlét volt, köszönjük a Könyvtári Intézetnek, Péterfi Ritának és a résztvevőknek!

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve