Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Wolfgang Herrndorf: Csikk

„Hirtelen körbemutatott. - Ez itt totál mindegy. Ami nem mindegy: boldog vagy mindezzel a szarral? Ez a lényeg. Csakis ez.”

Itt a nyár! … És a tizennégy éves berlini Maikra két hét magány vár a cuccos, de üres családi házban. Emésztheti, hogy ő béna, unalmas „outsider” az osztályban. Nem hivatalos a népszerű szépség, Tatjana nagy bulijára. Miután hetekig dolgozott egy igazi, szerelmes ajándékon.

De felbukkan nála a valóban „outsider” osztálytárs, a szakadt Csikk. Összehaverkodnak egy kis videójátékozásban, majd Csikk megjelenik egy ócska, világoskék, lopott Ladával.

„Isteni nyár volt, az eddigi legjobb az életemben...” Mert, hogy biztos legyen benne, ő mégsem unalmas és gyáva, Maik belevág Csikkel a legkalandosabb „nyaralásba”. Egy hétig bolyonganak Németország útjain, falvakon, földeken, szeméttelepeken át kórházakig és a rendőrségig.

Megtapasztalják a csavargás szabadságát, szépségét és kihívásait, megküzdenek a gyakorlati feladatokkal. A praktikus dolgok mellett sokat tanulnak a barátságról, szerelemről, különböző társadalmi helyzetű emberekről, megismerkednek egy csomó bizarr, de jószándékú figurával.

Kalandos, humoros, hol abszurd, hol romantikus a történet. És élvezni fogjátok, ahogy Maik kamasznyelven előadja. Könnyű, de igényes könyv.

Nagy Zsófia könyvtáros ajánlója

Scolar, Budapest, 2012
Fordította: Bán Zoltán

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve