Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

A 300. születési évforduló jegyében szervezett Bod Péter-emlékezéssorozat rendezvényeiből, határon innen és túlról

2011

 • November 10-én kezdetét vette a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár által a 2012-es Bod Péter-emlékév jegyében, Könyvkaland / Aventurile lecturii címmel háromszéki 10–14 éves diákoknak szervezett, többfordulós olvasásnépszerűsítési, szövegértelmezési, kreativitási vetélkedő.
 • November 17-én, a budapesti Bod Péter Társaság alapító elnöke halálának harmadik évfordulóján egykori munkahelye, a budapesti Veres Pálné Gimnázium könyvtára felvette Ugrin Gáborné Majoros Márta nevét.

2012

 • Január 10-én Budapesten, a Kolozsvári Református Öregdiákok Magyarországi Baráti Társasága (KRÖMBT) szervezésében megemlékeztek a háromszáz éve született Bod Péterről. Előadó: Győrffy Eszter történész, református lelkipásztor.
 • Február 22-én Bod Péter születése napján, az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeum kertjében 1973-ban felállított mellszobránál (Gergely István alkotása), a felsőcsernátoni református templom kertjében lévő, 2001-ben avatott mellszobornál (Bocskay Vince alkotása), valamint a Bod szülőháza helyén 1995 óta álló emlékoszlopnál és a felsőcsernátoni Bod Péter Népházban hajtottak főt a nagy előd előtt.
 • Február 23-án a Kultúra és társadalom kapcsolata és kihívásai (Bod Péter három évszázada) című műhelytalálkozóra, illetve a Könyvkaland / Aventurile lecturii vetélkedő díjátadó ünnepségére került sor a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.
 • Február 29-én és április 27–28-án a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző szervezett kulturális rendezvényeket a 24. Bod Péter Napok eseménysorozatának keretében.
 • Március 7–17. között a szegedi Somogyi-könyvtárban Bod Péter életművét bemutató kamara-kiállítást lehetett megtekinteni.
 • Március 22-én Budapesten, a Bod Péter Társaság szervezésében Bod Péter-emlékülést tartottak és felavatták a Veres Pálné Gimnázium könyvtárának Bod Péter Termét.
 • Április 17-21. között a Könyvkaland / Aventurile lecturii vetélkedő első helyezett csapatainak jutalom-tanulmányútja, Eger és Budapest érintésével, könyvtárak és más kulturális intézmények meglátogatásával.
 • Május 2–3-án Nagyenyeden és Magyarigenben zajlott le a Bod Péter háromszáz éve című nemzetközi tudományos konferencia, Bod tudósi munkásságát, illetve az akkori tudományosság intézményeit és főbb vetületeit érintő témákkal.
 • Május 5-én az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeum kertjében V–VIII. osztályos háromszéki diákok Bod Péter-vetélkedőjére került sor, ezt követően Gróf László és Feiszt György történészek, valamint a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző diákjainak a vetélkedő témakörébe illeszkedő előadásai hangzottak el.
 • Július 6-án Felsőcsernátonban, a Kálvin Napok és presbiteri konferencia keretében tudományos ülésszakot rendeztek Bod Péter mindennapjainak emberi–szellemi környezetéről, kultusza alakulásáról; az előadássorozathoz a Bod-leszármazottak családtalálkozója kapcsolódott.
 • Augusztus 1–5. között a kálnoki (Kovászna megye) egyházközség és a helybeli dr. Bedő Albert Környezetvédelmi, Ifjúsági és Közművelődési Egyesület Bod Péter nyomában a dél-erdélyi szórványban címmel szervezett buszos emléktúrát.
 • Augusztus 3-án a marosvásárhelyi Bod Péter Diakóniai Központban tartották meg a marosvásárhelyi Bod-családok találkozóját.
 • Szeptember 21–23. között a fent említett vetélkedőkön jól szereplő harminc diák, illetve kísérőik buszos emlékkiránduláson vettek részt, bejárva Bod Péter életútjának főbb erdélyi stációit.
 • Október 11–14. között Sátoraljaújhelyen és Debrecenben Bod Péter-műsorral vendégszerepelt a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző színjátszó együttese.
 • Október 25-én Bod Péter-emléknap volt a budapesti Bod Péter Társaság és az Országos Széchényi Könyvtár szervezésében, ez alkalommal került sor a Bod Péter, a tudós lelkipásztor és az ember című tudományos ülésszakra az OSZK előadótermében.
 • November 17-én Bod Péter-mellszobor (Vargha Mihály sepsiszentgyörgyi szobrászművész alkotása) leleplezése Magyarigenben, a református templom kertjében, Bod végső nyughelye szomszédságában; a szoboravatást megelőzően négy könyv bemutatója (Az eltűnt Gyulafehérvári Református Egyházmegye és eltűnt egyházi közösségei; Egyház, társadalom és művelődés Bod Péter (1712–1769) korában. A nagyenyedi és magyarigeni „Bod Péter háromszáz éve” konferencia (2012. május 2–3.) tanulmánykötete; Rediviva Chartophylax Igeniensis – Az erdélyi-hegyaljai Magyarigen református közösségének története; Bod Péter: Az erdélyi románok egyháztörténetének két könyve).
 • November 22-én Bod Péter-évforduló tiszteletére rendezett 24 órás olvasómaratont a baróti Gyulai Líviusz Városi Könyvtár, a XX. Erdővidéki Közművelődési Napok keretében.
 • November 24-én Bod Péter, a tudós erdélyi lelkipásztor címmel Bod Magdolna és Bod Péter Ákos előadása zajlott le Budapesten, az Állategészségügyi Intézet tanácstermében, a Debreceni Református Kollégium Budapesti Baráti Körének szervezésében.
 • November 25-én a marosvásárhelyi Bod Péter Diakóniai Központban volt Bod Péter-emlékünnepség, a Központ volt vezetőinek, a város református lelkészeinek és más meghívottak részvételével.
 • November 29-én Bod Péter-megemlékezést szervezett a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének iskolai könyvtári szekciója a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző könyvtárában.
 • December 19-én került sor a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a Bod Péter-emlékév háromszéki zárórendezvényére, Bod Péter életére és az emlékév történéseire vonatkozó kisfilm, a Bod Péter: Az erdélyi románok egyháztörténetének két könyve című kötet, valamint a sepsiszentgyörgyi könyvtárak és a házigazda intézmény rövid történetét ismertető könyv bemutatójával.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve