Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

A legnépszerűbb könyvek

Az ifjúsági és gyerekirodalom vezet

Az ifjúsági és gyerekirodalmi művek vezetik a Bod Péter Megyei Könyvtárból legtöbbet kikölcsönzött könyvek listáját. Az intézmény új honlapján kiadványokat is ajánlanak az olvasóknak.

Fodor Sándor meseregénye, a Csipike, immár több évtizede a gyerekek kedvence, de a Ropi naplója (Jeff Kinney) is a legtöbbet kikölcsönzött kötetek között van. A tinédzserek kitartanak Leiner Laura történetei mellett: az Akkor szakítunk és a Bábel című köteteket kölcsönözték ki a legtöbben. A kedvencek között található A két Lotti (Erich Kästner), amely évtizedek óta a gyerekirodalom sikerkönyvei közé tartozik. A szépirodalom sem hiányzik a listáról, Tamási Áron önéletrajzi kötete, a Bölcső és bagoly, az előkelő tizedik helyen szerepel. Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő sorozatból az Irány az iskola című könyv volt a legkedveltebb, de az eltévedt Szuzi kismacska történetét elbeszélő kötetet – A cica, aki haza akart menni (Jill Tomlinson) – is szívesen forgatták a gyerekek. Rachel Renee Russell: Zizi naplója sorozatból a Buli van! címűt kölcsönözték ki a legtöbbször.

A könyvtárosok örvendetesnek tartják, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az elemi osztályosoknak szóló kiadványok iránt, ami azt jelenti, hogy ez a korosztály is kezdi felfedezni az olvasás szépségét.
A megyeszékhelyi könyvtár nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megszerettesse a gyerekekkel az olvasást. E célból szervezik meg évek óta a Csodalámpa elnevezésű vakációs foglalkozásokat. Arra vállalkoznak, hogy irodalmi értékkel bíró, a résztvevők korosztályának és érdeklődési körének megfelelő olvasmányok ajánlása és játékos feldolgozása révén felmutassák a gyerekek számára az olvasásban rejlő fejlődési lehetőségeket: az önismeret kiterjesztését, a világban való könnyebb tájékozódást, a magabiztosságot és a jobb iskolai teljesítményt.

A könyvtár munkatársai az intézmény honlapján könyveket is ajánlanak az olvasóknak. Carly hangja (Arthur Fleischmann – Carly Fleischmann) egy elgondolkodtató, előítéleteket romboló kötet, mely a küzdelemről és a kitartásról szól. Az autizmussal élő Carly 11 évig nem tudott a környezetével kommunikálni, de egy nap megtörtént az áttörés. Lili (Agnès Lacor – Gwen Le Gac) kisgyerekeknek szóló képeskönyv, amelynek főszereplője egy Down-szindrómával élő kislány. Belülről, egy érintett család irányából láttatja a Down-szindrómát: mesélője egy egészséges gyermek, aki beteg húgát mutatja be. Az Eltűnt gyermekek (Lars Joachim Grimstad) kalandokkal, feszültséggel, bölcsességgel, csipetnyi pimaszsággal és humorral átszőtt kötet. Szórakozást és kikapcsolódást ígér az olvasónak.
A Bod Péter Megyei Könyvtár kedden 8–19, szerdától-péntekig 9–19, míg szombaton 9–13 óra között várja a gyerekeket és felnőtteket.

(Némethi Katalin, Székely Hírmondó, 2018. január 19.)

http://www.hirmondo.ro/cseperedo/a-legnepszerubb-konyvek/

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve