Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

A rend a dolgok végén - közönségtalálkozó Nádasdy Ádámmal

2018.04.24., kedd 18:00

Az idei, 27. Szent György Napok kulturális hetének meghívottja kedden, 2018. április 24-én 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében Nádasdy Ádám budapesti költő, műfordító, nyelvész, egyetemi tanár. A rend a dolgok végén című közönségtalálkozón beszélgetőtársa Szegő János irodalomkritikus, a budapesti Magvető Kiadó szerkesztője.

Nádasdy Ádám (1947, Budapest): többek között Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjjal és Artisjus irodalmi nagydíjjal elismert alkotó.

Egy igazi literary gentleman, akivel jó beszélgetni szinte bármiről, így akár öltözködési szokásokról, operáról, vonatokról, Dantéról, Shakespeare-ről, az ikes igékről.

A rá jellemző halk radikalizmussal építkező lírája napjaink magyar költészetének egyik legfontosabb vonulata. Fordítóként neki köszönhetjük Dante Isteni színjátékának fantasztikus új fordítása mellett Shakespeare kortárs jelenlétét. Ízig-vérig tanárember és a szabadság lehetőségeit kereső művész.

Legutóbbi kötetei közül: Prédikál és szónokol (nyelvészeti írások, 2008); Verejték van a szobrokon. Válogatott és újabb versek1976–2009 (2010); A vastagbőrű mimóza. Írások melegekről, melegségről (2016); Nyírj a hajamba (versek, 2017).

Egy helyen így vall pályájáról:

„(...) A Toldy Gimnáziumban érettségiztem, majd az ELTE-n angol-olasz szakot végeztem. Angoltanár és nyelvész lettem, már sok éve a pesti bölcsészkaron tanítok angol nyelvészetet. Később színdarabokat kezdtem fordítani (főleg angolból és főleg Shakespeare-t), ez eléggé elhatalmasodott rajtam. Angolul jól tudok, de sose jutott eszembe, hogy angolul írjak: a magyar sokkal izgalmasabb. Fiatalon sokáig nem akartam írni, mert meleg vagyok és nem mertem ezzel előállni, pedig a szerelemről van a legtöbb mondanivalóm. A világról, országról, boldogulásról sokmindent gondolok, de ezek nekem ritkán verstémák. Istenről is szoktam írni, úgy érzem, van vele kapcsolatom (remélem, ő is így érzi).”

A rendezvény támogatója a Szépírók Társasága (Budapest).

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a rendezvényen!

Sajtóvisszhang:

Nádasdy Ádám közönségtalálkozó – A rend a dolgok végén

Nyelvész, költő és műfordító

Általános nyelvmunkás vagyok

A rend a dolgok végén. Nádasdy Ádám a Szent György Napokon

Abból él, hogy magyar - Nádasdy Ádám költő a Szent György Napokon

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve