Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Alan Gratz: Menekültek

Alan Gratz Menekültek című könyvében három család történetét ismerjük meg három különböző időpontban.

Ugyanaz az élethelyzet: Josef és családja 1939-ben a náci Németországból szökik hajón Kubába, a koncentrációs tábor fenyegetése elől; a kubai Isabel és családja 1994-ben indul útnak egy tutajon Kubából az Államokba, egy békés élet reményében; Mahmoud 2015-ben menekül családjával a polgárháború dúlta Szíriából, Törökörszágon, Görögországon és Magyarországon át Németországba. Mindhárom család célja túlélni a menekülést, új hazát találni, ahol be- és elfogadják őket.

A három gyermek szemszögéből elmesélt történetek szívszorítóak. Habár évtizedek és kontinensek választják el őket, életük szorosan egymáshoz kapcsolódik, és a könyv végén összefutnak a szálak, a család egy-egy tagja biztosítja a köztük lévő kapcsot.

Josef, Isabel és Mahmoud kitalált személyek, de történetüket valós események ihlették: 1939-ben az MS St. Louis hajó 908 zsidó menekülttel indult Kubába a náci Németországból, 1994-ben Kubából több ember próbált eljutni az Egyesült Államokba, 2015-től máig tartó polgárháború elől ezrek menekülnek Szíriából.

Gratz könyve elgondolkodtató mind a menekültek, mind az őket potenciálisan befogadók szemszögéből.

Gocz Tünde könyvtáros ajánlója

Alan Gratz: Menekültek. Álomgyár, Budapest, 2018.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve