Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

AndréVajna produkció - zenés irodalmi és spoken word előadás

2024.03.13., szerda 18:00

2024. március 13-án, szerdán a könyvtárunk Gábor Áron termében zárul az AndréVajna produkció hét állomásból álló erdélyi nagyturnéja. A két költő, a csíkszeredai ANDRÉ FERENC és a balatonkeresztúri VAJNA ÁDÁM zenés irodalmi és spoken word műsora 18 órakor kezdődik a jelzett helyszínen.

A zenei produkciót rövid irodalmi beszélgetés előzi meg SZABÓ ESZTER moderálásával.

Az est második felében popslágerek és szabadversek, slam poetry és hip-hop beatek ötvözetéből áll össze a koncert egy emlékezetes utazássá Erdélytől Új-Zélandig, ószövetségi motívumoktól a Mónika show-ig – a valóságunktól a valóságunkig.

ANDRÉ FERENC: költő, slammer, műfordító, a marosvásárhelyi Látó folyóirat szerkesztője. Az elmúlt tíz évben több mint 200 irodalmi és slam poetry rendezvényen lépett fel itthon és külföldön, rangos hazai és nemzetközi irodalmi fesztiválokon. Rendszeresen foglalkozik tehetséggondozással, irodalmi műhelyeket vezet magyar és román nyelven. A korábban Bretter Györgyről, jelenleg Bréda Ferencről elnevezett kolozsvári irodalmi kör elnöke 2014 és 2018 között. 2016 és 2019 között a Helikon folyóirat szerkesztője. A Hervay Könyvek és a hmm füzetek sorozatszerkesztője. 2014-ben megnyerte az első erdélyi slam poetry bajnokságot, azóta számos irodalmi díjjal tüntették ki: Kinde Annamária-díj, Communitas Alkotói Ösztöndíj, Visegrádi Irodalmi Alap rezidens ösztöndíja, Székely János Alkotói Ösztöndíj stb. 2021-ben elnyerte a MasterCard Alkotótárs ösztöndíjat, valamint a Pestext fesztivál szakmai díját. Legutóbbi kötete tavaly jelent meg a Jelenkor kiadónál, kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról címmel

VAJNA ÁDÁM: költő, műfordító, a Hévíz folyóirat, az Észak és a Versumonline szerkesztője. Két verseskötete, két műfordításkötete jelent meg, de ír dalszöveget, és az ELTE doktoranduszaként disszertációt is a kortárs norvég és magyar politikai költészetről. Első verseskötetéért megkapta a legjobb debütnek járó Makói Medáliák-díjat, díjazták a Salvatore Quasimodo költőversenyen és Baumgarten-emlékjutalma is van. Verseit több európai nyelvre is fordították már, Oslótól Prágáig számos városban megfordult ösztöndíjasként és fellépőként. Harmadik könyvét a Mastercard ösztöndíjasaként írja egy 19. századi új-zélandi ornitológusról és a saját életéről. Kötetei: Oda (2018), egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf (2022).

Fotó: BPMK

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve