Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Apucifoci, lórugás, vendégmunkások - Nagy Koppány Zsolt Sepsiszentgyörgyön

2021.12.11., szombat 18:00

2021. december 11-én, szombaton 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaház a helyszíne Nagy Koppány Zsolt marosvásárhelyi származású, budapesti író hármas könyvbemutatójának, könyvtárunk társszervezésében. A meghívott beszélgetőtársa a rendezvényen: Miklóssi Szabó István író.

A következő kötetek kerülnek a közönség elé:

Apucifoci (tárcanovellák)

„A tárca napjainkban ismét reneszánszát éli, és ez nagyban köszönhető annak, hogy Nagy Koppány Zsolt fél évtizede beleszeretett ebbe a sokáig mellőzött műfajba. A jeles prózaíró finom és gyakran gonoszka humora, öniróniája különösen jól érvényesül a tárcákban, a humoreszk műfaja pedig szintén a kisujjában van a szerzőnek. Az Apucifoci írásai egy átlagos élet átlagos mindennapjairól szólnak. A családi és az iskolai életről, a kisállattartás bonyodalmairól, a sportolásról, arról, hogy miként próbáljuk lenyűgözni sporttársaink asszonyait focinak becézett pocakos totyogásunkkal. Remekbe sikerült, garantáltan megnevettető, elgondolkodtató korrajz.” (Orbán János Dénes)

Lórúgás gyomorszájra (novellák)

„Nagy Koppány Zsolt szinte másfél évtizeddel ezelőtt jelentkezett utoljára novelláskötettel. A stílusjegyek nem változtak: a sziporkázó humor, a játékosság, a szofisztikált nyelvezet továbbra is megmaradt csomagolóanyagnak a súlyos, abszurd-groteszk, gyakran tragédiába fulladó történetekhez. Kacagunk, kacagunk, majd hirtelen gyomorszájon rúgnak a váratlan fordulatok, a csattanók. Ez indokolja a könyv címét is. Nevettető és sokkoló utazás ez az Élet labirintusában, annak hullámvasútján, a kortárs magyar próza egyik legjelesebb és legfurmányosabb alkotójának vezetésével.” (Orbán János Dénes)

A vendégmunkás (és a) dalai (történetek)

„A kötet egyrészt jól illeszkedik a kiadó már hagyományosnak mondható és méltán népszerű Székely termék-sorozatába, másrészt tovább is gondolja a témát: a székely vagy ál-archaikus nyelven megszólaló, kaján szövegek humoros módon és történetekbe ágyazva járják körül a világba vetettség, a kivándorlás, a makacs megmaradás, egyszóval a kisebbségi sors toposzait. Garantált szórakozás és megrendülés.”

Mindhárom könyv az Előretolt Helyőrség Íróakadémia és a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. gondozásában jelent meg 2021-ben.

A szerzőről:
József Attila-díjas író, műfordító. 1978-ban született Marosvásárhelyen. 2001-ben diplomázott magyar–angol szakon a Babes-Bolyai Tudományegyetemen. Még egyetemistaként kezdett szerkesztőként és lektorként dolgozni az Erdélyi Híradó Könyvkiadónál. 2001-ben nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem PhD-képzésére, amelyet 2002-ben kezdett el, azóta Magyarországon él. Korábbi kötetei: Arról, hogy milyen nehéz (novellák, 2000); Jozefát úr, avagy a regénykedés (regény, 2006); Nagyapám tudott repülni (novellák, 2007; német kiadás: 2012); Amelyben Ekler Ágostra emlékezünk (regény, 2010); Nem kell vala megvénülnöd 2.0 (regény, 2014).

A rendezvény az érvényes járványügyi szabályozásokhoz (zöld igazolvány megléte, maszkviselés, távolságtartás) alkalmazkodik.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:
Humoreszkek és szomorú történetek három új kötetben
Nagy Koppány Zsolt: A vendégmunkás és a dalai / részletek /
Amelyben Nagy Koppány Zsoltról szólunk
Kötetekké "szétesett" történetek

Fotók: Klárik Loránd

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve